Регистрираното в 11.58 часа в района на Сандански земетресение е било с магнитуд 4.3 по Рихтер, съобщиха дежурните от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, предаде БТА.

Земетресението е било с дълбочина 10 км, с епицентър в Симитли. Няколко минути по-късно в същия район е регистрирано земетресение с магнитуд 3.2.

"В района се случват 1/3 от земетресенията в България. Там земята се разлюлява ежеседмично със сила около 3 по Рихтер. Само за 15-ина минути вече има реализирани 10 микротруса. Това означава, че напрежението се разтоварва и няма основание за притеснение", обясни проф. Емил Ботев, ръководител на департамента по сеизмология в института по геофизика на БАН.

Земетресението е усетено в Сандански, Благоевград и София, по-силно в Симитли. Минути по-късно в района на Кресна е регистриран по-слаб трус.

Според кмета на Сандански Кирил Котев, трусът е бил усетен доста силно от голяма част от хората, предаде Агенция "Фокус".

По думите му, към момента обстановката в района е спокойна и няма постъпила информация за пострадали хора или нанесени материални щети по сградния фонд на територията на Община Сандански.

"На този етап прозвънявам на кметовете по селата намиращи се в Община Сандански, като никой от тях не ми е съобщил за разрушения и пострадали хора, няма дори паднали комини“, каза още градоначалникът.

Кирил Котев добави, че хората са спокойни и няма паника сред населението, като изрази надежда, че това е бил вторичен трус.

Това става в деня, в който преди 4 години силен трус удари Перник.