Проверката бе на зеленчуковата борса в столичния кв. "Слатина", съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от "Фокус".
По думите на Найденов инспекторите са установили, че при доматите пестицидите са 10 пъти над нормата, при краставиците – 6 пъти над нормата, а при чушките – 3 пъти над нормата.

Стоката е внесена от Йордания на 11 февруари и след сигнал от медия са взети проби, които са изследвани от Агенцията по храните в две независими референтни лаборатории.

Стоката е под възбрана за разпространение в търговската мрежа. От Съюза на вносителите настояват за арбитражна проверка, която ще бъде проведена в следващите един-два дни”, каза още земеделският министър. Той обаче обясни, че резултатите ще са различни при тази проверка, защото количеството на пестициди намалява с всеки изминал ден.
„Ако резултатите се потвърдят, вносителите ще имат право да избират между това или стоката да бъде унищожена, или тя да бъде върната на Кралство Йордания”, обясни Антон Величков – зам.-директор на Агенцията по храните.

„Много са ми мили българо-йорданските отношения, но по-мил ми е българският народ”, каза Мирослав Найденов.
Според държавния главен здравен инспектор и зам.-директор на агенцията д-р Тенчо Тенев това количество пестициди не представлява директна опасност за здравето на хората, но пестицидите се натрупват в черния дроб и при продължителна консумация особено застрашени са малките деца, бременните и кърмачките. По думите му, не е възможно пестицидите да бъдат унищожени при готвене, защото не става въпрос за микроорганизми.

Проблемът е, че според европейския регламент 669 Йордания не влиза в списъка на страните, от които се изследват зеленчуците, съобщи БТА. Този регламент изисква да се взимат минимум 10 процента за лабораторен анализ от плодовете и зеленчуците, които влизат в страната ни. 
"Проверката се извършва още на "Капитан Андреево"- седем дни в седмицата, 24 часа", увери д-р Тенев. Сред изследваните стоки са и тези от Турция и Македония, например. От агенцията казаха, че ще изпратят нота до ЕС и ще настояват за изменение на регламента, който да включва проверки на стоките и от страни като Йордания.
При такива наднормени количества на пестициди би следвало стоката да се върне на страната производител или да се унищожи.

Агенцията по безопасност на храните бе официално открита в четвъртък в присъствието на еврокомисаря по здравеопазването Джон Дали.