Агенцията бе открита официално вчера от министъра на земеделието Мирослав Найденов и еврокомисаря по здравеопазването Джон Дали.

"Ние обединихме петте контролни органа по хранителната верига в България, и по този начин няма да се извършва контрол от различни инспектори, от различни ведомства", изтъкна Венцислава Тасева.
По думите й Агенцията по храните няма да има проблеми с лабораторните изследвания на храните.

Вчера Мирослав Найденов заяви, че първата работа на агенцията ще е да бъдат изработени три незадължителни стандарта за хляба - бял, Добруджа и типов, като обсъжданията ще започнат още в понеделник.

Днес зам.-директорът на Агенцията Тенчо Тенев заяви, че новите стандарти ще се състоят в специални изисквания към основните суровини. В суровините за хляб не може да има консерванти и набухватели, ще има определено количествено съотношение на съставките, времево ограничение в процеса на изпичане на хляба, както и спазване на лабораторни показатели за качество, допълни той. Тенев обясни още, че дори след създаването на единен стандарт за хляба, всеки хлебопроизводител ще може да прецени дали да произвежда по стандарт или по собствена рецепта за хляб, както е и до момента.

Директорът на агенцията д-р Йордан Войнов пък каза, че тя ще утвърди и стандарти за качеството на храните в детските градини и ученическите столове. Според него обикновено се прави конкурс за храните в детските градини и се избира фирмата, предложила най-ниската цена. Това обаче не означавало, че децата ще ядат най-добрата храна.


Последна актуализация в 10.33 ч.