Това сигнализира председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Разград д-р Карагьозова, цитирана от БНР.

Според новите изисквания за имунизациите през 2, 3 и 4 месец на бебетата трябва да бъдат направени три приема на пневмококова ваксина, която ги пази от усложнения като ангини и пневмонии, както и петвалентната „Пентаксим”, която предпазва децата от полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш и хемофилус инфлуенца.

Според писмо на директора на РИОКОЗ до личните лекари от 18 януари, те са задължени да поставят новите ваксини на децата от април. Ваксините обаче още не са доставени и в момента се намират трудно и на свободна продажба в аптеките, а личните лекари не смеят да имунизират бебетата с наличните ваксини по стария имунизационен календар.

Според д-р Карагьозова, ако забавянето в доставката на ваксините се проточи още във времето, имунизационния статус на бебетата ще бъде нарушен, тъй като трябва да се наваксва изоставането в три поредни имунизационни приема.
"Не бих казала, че липсват ваксини, имаме всички ваксини, просто липсват новите ваксини, защото може би има забавяне на търга, но имаме всички останали", съобщи д-р Илонка Маева от РИОКОЗ-София, цитирана от bTV.

От фирмата доставчик на "Пентаксим" съобщиха, че са готови да доставят ваксината в 10-дневен срок след заявка от здравното министерство. Оттам пък заявиха, че договор все още не е подписан, защото тече законовият десетдневен срок за обжалване на търга, което означава, че най-рано подобен договор може да бъде сключен в края на април.