Тя съобщи, че правителството отпуска за здравеопазването допълнително 147 милиона лева европейски средства по програмата за регионално развитие.

Атанасова посочи, че вече е готова и се обсъжда наредба 34, която дава възможност лекарите в Спешната помощ да специализират не само "Спешна медицина", но и във всички специалности: "Да се даде възможност на младите лекари да специализират в местата, в които работят. Мисля, че това ще реши един от основните проблеми и ще задържи все повече лекари в България".

Според новия здравен министър, клиничните пътеки не са добри и са достатъчно компрометирани, но вече са изпуснати 3 години за въвеждането на диагностично свързаните групи и това няма да стане до края на този мандат на кабинета. Що се отнася до националната здравна карта, решението за създаването й е обжалвано във ВАС. Причината е незаконосъобразност. Тя е незаконосъобразна поради неучастие на пациентските организации при създаването й. И в момента сме на етап отначало, допълни Атанасова.

Атанасова се срещна и с родители на деца с редки болести и им обеща проверка и съдействие по поставените от тях проблеми. Министърът откри в университетската болница „Света Марина” във Варна лаборатория по молекулярна патология и обновената клиника по вътрешни болести в многопрофилната болница „Света Анна”.

Премиерът Бойко Борисов приветства медицинската общност в страната по повод Световния ден на здравето, съобщиха от правителствената пресслужба. "Поднасям признателността си към работещите в системата на здравеопазването за техния всеотдаен труд и им пожелавам много професионални успехи, здраве и късмет", казва в обръщението си Борисов. Той отбелязва необходимостта от реформи в системата, които да гарантират качествено лечение на пациентите, адекватно заплащане и добра материална база за работещите в българското здравеопазване.

"Вярвам, че в сътрудничество между отговорните държавни институции, съсловните и неправителствените организации, можем да работим за постигането на общите ни цели, защото здравето е инвестиция в бъдещето на цялото ни общество", допълва министър-председателят. "Убеден съм, че за медиците, лекарите по дентална медицина, сестрите, санитарите и всички здравни специалисти най-голямото признание е благодарността на техните пациенти. Желая ви да бъдете винаги всеотдайни в своята професия, която убеден съм за вас е лично призвание", допълва премиерът Борисов.

По-рано днес стана ясно, че до началото на април тази година Българският лекарски съюз е издал 139 сертификата за работа в чужбина на български лекари, а през миналата година 590 лекари са напуснали България.

На 7 април светът отбелязва Международния ден на здравето. Датата е избрана с основаването на Световната здравна организация през 1948 г. Международният ден на здравето се чества и като Ден на здравния работник в България от 6 февруари 1964-а.

Всяка година мотото на празника е различно и акцентира върху приоритетна тема, с която е ангажирана Световната здравна организация. Мотото тази година е „Остаряване и здраве: Доброто здраве добавя живот към годините".