След вчерашното съобщение на "Алма тур", че прекратява екскурзиите си заради финансови затруднения, в сряда офисите на фирмата бяха щурмувани от клиенти. Опашки за обещетения се извиха и пред "Армеец".

От вчера до днес са подадени около 200 заявления за обещетение, предаде БНТ.
Исканите пари от туристите са от 500 до 2000 лева.
Потърпевши са и други туристически агенции, продали пакети на "Алма тур". Техните клиенти също трябва да бъдат компенсирани с парите от застраховката или от агента посредник.

Отделно от същата застраховка ще бъде платено и на самолетната компания "България ер" да извози закъсалите клиенти на "Алма тур" в Анталия и Крит в събота.
Лимитът от 200 000 лева застраховка е максималният по закон.

Клиентите, за които средствата от застраховката не стигнат, ще трябва да търсят правата си в съда, каза пред БНТ изпълнителният директор на "Армеец" Цветанка Крумова. Туристите, които са сключили друга застраховка - за отмяна на пътуването, ще бъдат обезщетени по тази линия.

Застрахователната компания няма да работи по празниците. Заявления могат да се подават през сайта на дружеството www.armeec.bg или в централния офис в София на ул. Стефана Караджа №2, съобщиха от "Армеец".

Комисията за защита на потребителите вече забрани на „Алма тур” да продават каквито й да е било организирани пътувания."
През почивните дни 22 и 23 септември от 9.00 до 17.00 часа на телефона на потребителя 0700 111 22 ще отговаря дежурен експерт, който ще дава съвети за правата на потребителите при ползването на услугите на туроператор и във връзка със ситуацията с туристите с пакети на „Алма Тур БГ”, съобщиха от  комисията.

От чужбина ще бъдат превозени всички български граждани, клиенти на „Алма тур”.
"Няма да има останал български гражданин, който да не бъде прибран.
Всички български граждани в Анталия ще бъдат извозени от „България ер”, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски преди заседанието на Министерски съвет, съобщи "Фокус".

Организиран е транспорт до София и Варна за туристите на "Алма тур", които се намират в Анталия и на о. Крит, съобщиха вечерта от Комисията за защита на потребителите.
Туристите ще бъдат превозени от "АСТРАЛ Холидейз" от курортите до летищата в Гърция и Турция, но ще трябва да платят трансфера си до там на минимални цени. Полетите до София и Варна са организирани и гарантирани, посочват от комисията.

Туристите трябва да се свържат с представителите в двата курорта на "АСТРАЛ Холидейз": Мария Николчева - 00905365800807, 00905365800807 (Анталия); Стоян Янъков - 00306951854315, 00306951854315 (Крит). На тези телефони туристите трябва да съобщят двете си имена, името на хотела и курорта, в който са отседнали, и телефон за обратна връзка.

За платените суми за трансфер до летищата ще им бъде издаден документ, с който те ще могат да предявят претенции за възстановяване на сумата пред застрахователя, се посочва в съобщението.