Общият размер запор е за 963 млн. лв. и е по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ).

Запорът на СГС е в резултат на едногодишна проверка, която е трябвало да установи наличие на разминаване с над 250 хил. лв. между официални доходи и имущество за период от 10 години назад, предаде БНТ, като се позова на комисията.

В момента Цветан Василев е в Белград с мярка “подписка”, след искане за екстрадиция в България заради обвинение в присвояване на 206 млн. лв. от КТБ.

Съдът обаче е отказал да спре всички разпоредителни сделки с активите на компании, в които банкерът или свързани с него лица имат участие, съобщава в. "Преса".

Отказът вече е оспорен от държавата пред Софийския апелативен съд. Решенията на съда влизат в сила веднага, ако не бъдат оспорени на втора инстанция. Ако тя потвърди запорите, Василев ще има възможност да се защити и да предостави доказателства, че е изряден. В срок до 3 месеца комисията трябва да внесе в съда искане за конфискация на имуществото.

Запор върху акции на собственика на БТК

КОНПИ е наложила запор и върху акциите на "Вива телеком България", свързано с БТК, съобщи "Капитал Daily".

Видно от партидата на "Вива телеком България" в Търговския регистър, на 8 юни е вписан запор върху дружествени дялове в размер на малко над 108 млн. лв. от капитала му или 43%, колкото беше и акционерното участие на Цветан Василев в БТК.

Запорът е наложен от Районния съд в София по молба на териториалното бюро на КОНПИ в Благоевград въз основа на обезпечителна заповед на Софийския градски съд по образувано изпълнително дело срещу InterV Investment - Люксембург. Искът е общо за 963 млн. лв. С този иск на практика държавата преследва мажоритарния собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев и запорира участието му в БТК, пояснява публикацията.

Понастоящем структурата на собствеността на БТК е такава, че компанията се притежава на 100% от "Вива телеком България", което пък е 100% собственост на InterV Investment - Люксембург. През още дружества нагоре в последното такова е разпределението между акционерите: Пиер Луврие чрез фонда LIC33 държи малко повече от 43% (купи ги от Цветан Василев за 1 евро през март), руската ВТБ през лондонското си звено VTB Capital има малко над 33%, а остатъкът е на кредиторите на групата.

Преди това НАП наложи запор върху акциите на самата БТК заради потенциално данъчно задължение на компанията майка "Вива телеком България" вследствие на течаща ревизия там, припомня изданието. После, по искане на българската прокуратура люксембургската наложи запор върху акциите на InterV с основание, което така и не беше обявено.
 
Комисията е предприела същите действия и към други дружества, в които Цветан Василев има пряко участие - "Бромак", "Тръст Василев", "Фина-Ц". Във всичките случаи претенцията е за въпросния почти 1 млрд. лв. И при трите дружества това е третият поред запор върху дяловете. Причината държавата да подсилва до максимум позициите си в БТК е, че компанията в момента отново е за продажба, а изпълнителната власт държи да получи дял от парите, за да се компенсира частично за изхарченото заради затварянето на КТБ, пояснява "Капитал Daily".

Само преди дни КЗК разреши на БТК да придобие контрол върху групата на НУРТС България АД (НУРТС).

Преди 3 месеца фондът LIC33 обяви на специална пресконференция придобиването на БТК, Нуртс България, Фърст Диджитъл, Дунарит, Авионамс, ТВ 7, ГАРБ Аудиенс Рисърч България и Сана Спейс Хотел Хисаря.

Собственикът на фонда Пиер Луврие обяви, че всичките компании са купени общо за 1 евро и с обещание да се покрият задължения за около 900 млн. евро.