Тримата искат поправка в Закона за банковата несъстоятелност, с която да може да бъде отворен докладът на "Аликс партнърс" - фирмата, наета да разследва фактите и обстоятелствата по фалита на банката.

Промените предвиждат временният синдик, както и синдикът да бъдат задължени, независимо от договорени клаузи за конфиденциалност, след приемане на доклада по наетите по въпросната точка от закона лица, да го публикуват на електронната си страница.

Изключение ще са препоръките по събиране на вземанията, направени в доклада, обясни пред журналисти в парламента Йордан Цонев. Той уточни, че идеята за изключението е не да се скрие истината, а "за да не се попречи на компетентните органи да събират".

Разпоредбите, според проекта, ще се отнасят и за заварени производства и за сключени по тях договори, което, по думите на Цонев, е практика в българското законодателство, когато се налага.

"Така може би ще помогнем и на Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок, които водят дело за публичност на този доклад, да не чакат две години съдът да реши може или не, а това да стане по най-бързия начин", каза още Цонев.

ДПС ще настоява законодателните промени да бъдат разгледани още следващата седмица в пленарната зала и да бъдат гласувани и на двете четения в рамките на едно пленарно заседание.

"Синдикът е длъжен да оповести доклада, законът стои над тези неща, не виждам по какъв друг начин можем да го накараме да оповести доклада пред медиите и обществеността", обясни Цонев защо само чрез законова промяна може да се постигне това.

По думите му този, който е подписал клаузи за конфиденциалност, "да се оправя сега" с "Аликс Партнърс".

"Какво чакат - да го изнасят (доклада), какво само си говорят, че ще го изнасят, вече няколко дни говорят, че ще го направят", коментира лаконично пък Пеевски.

Преди няколко дни министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че е поискал разрешение от "Аликс Партнърс" за разсекретяване на доклада за КТБ заради засиления обществен интерес към заключенията в него. Горанов уточни, че ако фирмата не даде съгласие, правителството обмисля и други варианти информацията да стигне до хората.

Лично премиерът Бойко Борисов пък се закани: "Много скоро ще затворя темата "КТБ".