По предварителни данни, за 4 месеца организираната група е ощетила държавния бюджет с около 7,5 млн. лв. ДДС, от ползваните престъпни схеми общата щета за бюджета е над 26 млн. лева.

Досега са задържани шестима в Пловдив, по двама в София и Стара Загора и един в Пазарджик. Сред тях има счетоводители и собственици на фирми, участвали в престъпната схема, ощетявала държавния бюджет чрез избягване на плащането на ДДС при търговия със захар.
Претърсени са офиси на счетоводни къщи и търговски дружества. Били са иззети печати, документи, касови апарати и компютри от над 50 фирми, имащи отношение към извършените престъпления.  Разследването продължава, уточниха от прокуратурата.

Разследващите установили, че търговско дружество купува големи количества захар от Гърция за 10 милиона лв. месечно, препродава ги на друго дружество, което ги продава на други две. Последните обаче получават реално по-големи количества от декларираните. Една от тези фирми продава около 80% от внесената от Гърция захар на вътрешния пазар, като част от количествата достигат и до голяма търговска верига.
През последните четири месеца дружеството реализира на вътрешния пазар без ДДС и без счетоводно отразяване захар за около 2 000 000 лв., съобщиха от МВР.

Другата фирма реализира същия продукт на пазара, като отново не се съставят каквито и да е счетоводни документи и се избягва плащането на ДДС около 200 000 лв. месечно.

Продадената захар без ДДС от двете дружества остава като счетоводна наличност във второто дружество по веригата (първият купувач от фирмата вносител), което „изписва” документално тези количества на друга фирма-бушон, без да има реална доставка. От своя страна фирмата-бушон фактурира тези количества на друго дружество, което не води счетоводна отчетност, периодично се препродава, като сменя собствеността си и съответните териториални данъчни дирекции.

За първия по веригата - фирмата-вносител, реализирала покупка на захар от 10 000 000 лева, възниква задължението за начисляване на ДДС около 2 000 000 лева. За да се избегне плащането на този ДДС, се създава фиктивен поток от първото дружество-бушон, като то е извършило услуга в размер на около 10 000 000 лева и ДДС от 2 000 000 лева на фирмата-вносител, за която фирма възниква правото да си възстанови ДДС. По този начин се „стопява” ДДС за внасяне от фирмата-вносител, обясниха от МВР.
По същия начин с цел „стопяване” на дължимото, първата фирма-бушон декларира услуги за 10 000 000 лева от втория „бушон”, чийто собственик е криминално проявен.

"За първи път имаме операция по отношение на противодействието на ДДС измами при търговия със захар", коментира по-рано пред "Фокус" шефът на НАП Красимир Стефанов. Той поясни, че миналата година през октомври е засечена група фирми, които търгуват със захар.

Последна актуализация в 17,20 ч.