Репортер на АФП е предал от мястото, че групата била бързо обградена от гръцки полицаи.

Мигрантите вървели от претъпкания лагер края граничния пункт Идомени (срещу Гевгелия) към гръцкото село Камило, което също е близо до затворената граница с Македония.

Мигрантите, много от които носят багажа си, вървят в дълга лъкатушеща колона край хълмовете, предава за същото движение Би Би Си. В групата има много деца.

Когато достигат река, прехвърлят през нея въже и образуват „човешка верига“, с която си помагат да стигнат до другия бряг.

Вижте снимки >>

Мигранти казват, че се опитват да намерят пролука в преградата от бодлива тел на границата.

„Надяваме се, че можем да пресечем, защото сега сме много – казва 24-годишният сириец Азиз, цитиран от Би Би Си. - Не искаме повече да стоим в този лагер (Идомени). Уморихме се да стоим там."

Според отделно съобщение на АФП трима афганистански мигранти са се удавили, докато опитвали да влязат от Гърция в Македония.

Загиналите са бременна жена, нейната сестра тийнейджърка и един мъж, уточнява агенция „Фокус“. Тримата са се удавили в река, чиито води са били повишени заради силните дъждове в региона.

Други 19 афганистанци, които опитали да преминат река Сува, са спасени и отведени в близък център в Македония. Трима мигранти са отведени в болница.

Листовки с маршрути

Македонската полиция е открила у група задържани нелегални мигранти, проникнали на македонска територия от Гърция, листовки с карта с маршрут за придвижване. По данни на македонския портал "МКД.МК" на тях подробно е било описано на арабски къде е възможно да бъде пресечена границата, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Вижте снимка на листовка с карта >>

На листовката е изписан и часът на тръгване от Идомени.  

Интересен е фактът, че на иззетите от мигрантите импровизирани карти, които се твърди, че са получили в гръцкото село Идомени, стои името на бившия германски министър на труда Норберт Блюм.

Във връзка с това се уточнява, че в знак на солидарност Блюм вече няколко дни се намира в бежански лагер на гръцка територия.

Признание от Меркел

От друга страна германският канцлер Ангела Меркел призна в понеделник, че и Германия има полза от решението на балканските страни да затворят границите си за мигранти, предаде АФП от Берлин. Но тя е добавила, че това не може да бъде дългосрочно решение на проблемите.

„Без съмнение Германия е облагодетелствана, но ние можем да видим по кадрите от Гърция, че това не е трайно решение“, е казала Меркел пред журналисти.

В Германия миналата година пристигаха хиляди търсещи убежище дневно. Техният брой спадна значително, след като държавите от западните Балкани затвориха пътя, използван от мигрантите, добавя АФП.