Тази сутрин в 7,50 часа е бил последният засега взрив в складовата база край село Ловнидол, съобщи Десислава Маджарова от пресслужбата на Областната дирекция на МВР в Габрово, цитирана от БТА.

Тя допълни, че двукилометровият район около складовете ще остане отцепен и днес. Обстановката е спокойна. Няма опасност от химическо замърсяване на въздуха или от радиация, уточниха пак от полицията.
Очаква се специализираната техника за проникване в погребите със снаряди да бъде доставена днес, но не се знае дали ще може да бъде използвана при положение, че взривовете продължават.
Маджарова припомни, че експертите по взривовете със сигурност ще могат да влязат едва 24 часа след последното взривяване.

"Подготвяме се за влизане на оглед, трябва да стане днес. Чакаме и безпилотни летателни апарати, които ще бъдат използвани за тази цел, за да ориентираме в обстановката вътре в складовете”, уточни по-късно днес шефът на габровската полиция комисар Денислав Донков. По думите му трябва да се изчака да дойдат специалистите, за да се прецени как ще се подходи и какви са възможностите.

"Това, че са бивши военни складове не означава, че Министерството на отбраната отговаря за тяхната безопасност. Освен това министерството не се занимава с разследваща дейност. Не мога да кажа какво точно е станало. Единствено мога да изключа като причина пожар. Не съм голям оптимист обаче, че причините ще бъдат установени, когато се случи такъв взрив, обикновено изчезват улики", коментира тази сутрин пред bTV военният министър Аню Ангелов. 
Той уточни, че боеприпасите са били охранявани правилно. Досега МО е продало 3 такива склада на различни фирми и има още около 25, които са обявени за продан.

Той коментира информацията в медии, че роботът, който ще влезе да обследва след взрива, е на частната фирма, тъй като този на МО, който струва 350 000 евро, е развален. Ангелов обясни, че закупеният робот е друг вид - не е за обследване, а с него се режат снаряди. Той обаче гръмнал и нямало как да се върнат тези 350 000 евро.
"Дали сме заявка за робот за МО, за да можем в някои случаи да се проверява още преди да стане каквото и да било какво е състоянието на боеприпасите", добави министърът.

По повод взривовете във военните складове в Челопечене през 2008 г. Аню Ангелов каза, че обследването вече е завършило.
"Има специален център в Черна гора, оттам дойдоха извадиха снарядите, остава точно на мястото на взрива да се провери още веднъж почвата дали няма остатъци от снаряди. Към април се надявам окончателно да приключим с ликвидирането на последствията от този взрив", заяви военният министър.