Става въпрос за по 11 съдии на всяка от двете инстанции, 22-ма прокурори и 9 следователи в двете прокуратури. Администрацията на двете съдилища и прокуратури ще е в рамките на 81 човека - 25 в първоинстанционния и 16 в апелативния съд, 30 в първоинстанционната и 10 в по-горната спецпрокуратура, съобщи БТА.

1,6 млн. лв. ще са режийните разходи на двата спецсъда и прокуратурите до края на годината. Около 1,9 лв. ще струва обзавеждането и техниката. Общо 800 000 лв. от тях ще отидат само за компютри. Към всички тези пари ВСС отпуска и средства за осигуровки на работещите и други видове плащания. Те са в размер на още около 800 000 лв. Така общо до края на годината за двете спецсъдилища и двете спецпрокуратури ще отидат близо 6,4 млн. лв.

Отделно от тях Министерството на правосъдието ще се занимае и с ремонта и преструктурирането на сградата на ул. "Черковна", съобщи членът на ВСС Иван Колев. Засега не може да се изчисли колко ще е годишната издръжка на двете спецсъдилища и прокуратурите, защото броят на работещите в тях може да се промени, добави той.

Днес ВСС трансформира незаети щатове в съдебната власт за магистрати, които ще отидат за попълването на спецсъда и прокуратурата. Как ще бъдат оформени щатовете за администрацията ще стане ясно на следващо заседание на ВСС, защото ще трябва да се вземат и становищата на ръководителите на магистратурите.