Това съобщи синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН Красимир Стоев, цитиран от "Фокус" и Нова телевизия.

Можем да очакваме циганско лято след Димитровден, каза синоптикът.
Всички периоди на слънчево и сухо време с високи температури през октомври и то особено след 26 октомври, след Димитровден, са известни и познати като периоди на възвръщане на лятото, като циганско лято. Нормално е да очакваме и такива дни през октомври, все пак казах, че ще има температури от 20 до 25 градуса”, обясни Стоев.

Най-ниските температури през октомври ще бъдат между -1 и 4 градуса, а най-високите – 20-25 градуса.

В началото на месеца ще започне постепенно повишение на температурите и дневните ще бъдат от 15 до 20 градуса. Ще има незначителна облачност. По високите западни полета има условия за слаби слани.

Според предварителните прогнози температурите през първия уикенд ще са от 18 до 25 градуса. Минималните сутрин в повечето места ще са от 7 до 12 градуса. В низините и около водните басейни ще се образуват сутрешни мъгли.

В средата на първото десетдневие облачността ще се увеличи и до края на периода ще е значителна, ще има валежи. В края на десетдневието температурите ще започнат да се понижат.

През първите дни от второто десетдневие от север ще продължи да прониква студен въздух и ще се установи хладно време, но без съществени валежи. В средата на периода температурите ще се повишат и до края на десетднението ще преобладава облачно време с валежи, в отделни райони значителни.
В края на десетдневието температурите отново ще се понижат.

През третото десетдневие ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо време. Условия за валежи има в началото и края на периода. Метеоролозите обаче очакват в края на октомври дори циганско лято.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в югоизточните райони — между 60 и 90 л/кв.м, а в планините — от 80 до 100 л/кв.м.
Най-слаби ще бъдат преваляванията през последното десетдневие на октомври.

На 25 октомври в 4 часа ще преминем към зимно часово време.

Следете прогнозата за времето тук