В гласуването участваха представители на всички парламентарни групи, като в подкрепа гласуваха от ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, "Български демократичен център" и АБВ. Само от "Атака" бяха против, а един депутат от "БСП лява България" се въздържа.

144 народни представители бяха „за“ свалянето на имунитета на Сидеров, 11 гласуваха „против“, а един гласува „въздържал се“, съобщиха "Фокус" и БГНЕС.

За свалянето на имунитета на Чуколов гласуваха 148 „за“, а 11 гласуваха „против“.

Вотът бе по искането на главния прокурор Сотир Цацаров, внесено на 12 октомври, за сваляне на имунитета на Сидеров и Десислав Чуколов от "Атака" за груби и непристойни действия, нарушаващи обществения ред. Поводът е инцидентът на ул. "Г.С.Раковски", когато двамата предизвикаха скандал и влязоха в сблъсък със собствениците на магазинче за алкохол и цигари, а след това и с полицаи. От прокуратурата заявиха, че има данни, че двамата са нанесли леки телесни повреди на двама служители на МВР.

Още едно искане беше внесено от Цацаров на 26 октомври за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Сидеров и Чуколов, както и за задържането им под стража заради първото им нахлуване в НАТФИЗ, когато обиждаха и заплашваха студенти. По този случай се чака решение на Народното събрание, след като временната комисия вече даде съгласие за задържането му.

По време обсъжданията в пленарна зала днес лидерът на "Атака" каза, че не си е свали имунитета сам, защото няма доверие в българската правораздавателна система. Той даде за пример делото, което се води срещу него заради инцидента на летище във Варна през януари 2014 г.

"Мога да кажа, че днес е много хубав ден за българската наркомафия, тъй като със свалянето на имунитета ни, тя ни нанася тежък удар с тежката ръка на държавната машина с участие на прокуратура, МВР, правителство и парламент, заради факта, че посочихме как в центъра на София се продават свободно наркотици. Полицията това не го преследва, напротив, закриля го. Това беше доказано и показано в ТВ Алфа", заяви Сидеров.

Той за пореден път заяви, че искането на главния прокурор за свалянето на имунитета е базирано на фалшива медицинска експертиза. Това вече бе отречено от държавното обвинение. Според Сидеров обаче имало няколко ръчно написани показания на свидетели, които били с един и същ почерк.

Лидерът на "Атака" добави, че очаква пленарната зала да гласува и другото решение по искане на главния прокурор - за задържането му.

Днешното решение на НС, според Волен Сидеров, показвало, че целият парламент работи под някакъв натиск и трябва да се изясни под чий.

"Това е много опасно, тревожно, защото, както казах, днес е Сидеров, утре - Каракачанов, Симеонов, може би Кънев - според това кой е в отбора на властта и кой не е", предупреди още лидерът на "Атака".

Десислав Чуколов не пожела да бъде изслушан.

Атанас Зафиров от БСП коментира, че работата на времената анкетна комисия е имало предизвественост заради начина, по който са се провеждали заседанията на комисията.

Димитър Главчев от ГЕРБ разясни правилника на Народното събрание и подчерта, че комисията може да работи с различни правила.

Съкратиха срока за произнасяне на НС

Депутатите приеха промяна в правилника, с която се намалява от 14 на 5 дни срока, след който Народното събрание да се произнася по искане на главния прокурор за снемане на депутатски имунитет. Така депутатите ще имат само 5 дни, за да се откажат доброволно от защитата си.

86 народни представители гласуваха „за“ промяната, „против“ бяха 26, а 17 - „въздържал се“.

По време на дебатите Таско Ерменков от БСП предложи редакционна поправка между думите "се съкращава на 5 дни“ да бъдат добавени „работни“, но това не беше прието.

Данаил Кирилов от ГЕРБ подчерта, че срокът е забранителен.

Анкета: Да има ли депутатът имунитет?