В писмото зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки посочва, че казусът на Опиц е показателен за проблемите, свързани с тежката битова престъпност у нас и неспособността на сега действащите норми да обезпечат справедливост.

Той добавя, че от години ВМРО предлага създаването на доброволни звена срещу битовата престъпност. Такова вече действа в старозагорското село Змейово.
"Време е това да се случи в цялата страна. Българите трябва да имат възможността да защитят себе си, семейството и дома си, когато са застрашени", заявяват от ВМРО.
"Това, което е направил Йордан Опиц е нормално, човешко и разбираемо действие в момент на опасност. Това не е престъпление, а самозащита", смятат от партията.

По-рано днес Джамбазки предложи, че за да се чувстват хората защитени трябва да има текстове, които да разширят обхвата на понятието „неизбежна самоотбрана”.
"Принципът трябва да бъде основан на неприкосновеността на дома. В момента режимът за притежание на оръжие е изключително затегнат", отбеляза той пред bTV.
Джамбазки предлага гражданите да получат право да притежават лично оръжие, а възрастните хора по селата да могат да се защитават с ловното си оръжие.

За да бъде конкретният случай разгледан и по него да има становище, е необходимо държавният глава да бъде сезиран с молба за помилване от или за осъденото лице, което желае да получи висшата държавна милост, обясниха от прессекретариата на Росен Плевнелиев.
Комисията по помилването преценява всеки случай на основата на обективно, всестранно и пълно изследване на правната и фактическата му страна, като изхожда от еднакви критерии, принципа на хуманността, правата на третите лица и основните принципи и постановки на наказателната политика, обясняват от президентската администрация.

Оттам напомнят, че помилването е "способ за пълно или частично освобождаване от изтърпяване на наказание, наложено с влязла в сила законосъобразна присъда, когато случаят е изключителен".
Изключителни са тези, които радикално се отличават от типичните случаи на изпълнение на съответния вид наказание поради настъпили след осъждането обстоятелства.

Правото на държавния глава да помилва бе възложено на вицепрезидента с указ 13 от 23.01.2012 г. Маргарита Попова се подпомага от експертен съвещателен орган - Комисия по помилването, която разглежда и докладва молбите за помилване и прави предложения дали правото да бъде упражнено.

Йордан Опиц, който до дни трябва да влезе в затвора, заяви вече, че не смята да подава молба за помилване. Иконописецът твърди, че е стрелял, за да защити кооперацията, станала обект на десетки кражби. По думите му, неговият газов пистолет е бил зареден със стоп патрони, което означава, че не той е убиецът.
Мъжът смята, че няма да издържи в затвора повече от два месеца.

„Законът е ясен и категоричен. Текстът за самоотбраната е променян много малко. Този институт действа, защото са защитени в достатъчна степен интересите, които трябва да защитава той”, коментира сутринта пред bTV  адвокат Ивет Анадолска, с дългогодишна съдийска практика зад гърба си. Отделните случаи са различни, смята тя.

„Опитът на законодателя да внесе известно разширяване на хипотезите за неизбежна отбрана през 1997 г. беше попарен от Конституционния съд. Това стана само за случаите при проникване в жилище или взлом с насилие. Нападението трябва да е започнало, т.е. да има реална опасност от увреждане, за да можем да се защитим", обясни юристът.
Само тогава жертвата може да навреди на нападателя, без да превишава пределите на неизбежна самоотбрана, т.е. „нападението и отбраната да са съизмерими".
Така според Анадолска при самоотбрана в дома си жертвата не превишава лимитите на неизбежната самоотбрана.