Това е първата визита на Путин в страна от Европейския съюз от юни 2014 г., отбелязва Ройтерс.

В Будапеща руският президент ще разговаря с унгарския премиер Виктор Орбан и с президента Янош Адер. В разговорите ще бъде обсъдена и темата за доставките на газ в Унгария, съобщи съветникът на Путин - Юрий Ушаков, цитиран от ТАСС и БТА.

"Действащият договор изтича през декември 2015 година. Очевидно този въпрос ще се обсъжда - или продължението на стария договор, или ще бъде постигнато споразумение за нов договор", уточни Ушаков.

Той отбеляза също, че въпросът за газовия договор ще бъде разискван в светлината на отказа на Русия от проекта за газопровод "Южен поток".

"Очевидно ще се обсъжда ситуацията, която бе създадена заради позицията на Европейската комисия, когато бяхме принудени да се откажем от проекта за изграждане на газопровода "Южен поток" и бе избран друг вариант, чрез който ще се доставя газ на Европа през Черно море (през Турция)", обясни Ушаков.

По думите му Унгария е от голямо значение за Русия като пазар за доставка на петрол и газ.

Атомни проекти

Миналия септември Виктор Орбан посети Москва. По време на тази визита Унгария и Русия сключиха споразумение за изграждане на два нови реактора в унгарската ядрена централа в Пакш. Стойността на договора е почти 10 милиарда евро, припомня ТАСС.

Заради тази визита Орбан беше критикуван от Запада, отбелязва ДПА.

Сега атомната електроцентрала произвежда 40 процента от електроенергията, потребявана в Унгария. Разширяването на АЕЦ "Пакш" ще позволи създаването на 10 000 работни места в Унгария, посочва ТАСС, като цитира съветника на Владимир Путин Юрий Ушаков.

Протест срещу Путин

Около 2000 души се събраха в Будапеща на протест срещу посещението на Владимир Путин.

Вижте снимки >>>

Протестиращите носеха плакат с надпис: "Не, на Путин, да, на Европа".

Те се обявиха срещу увеличаването на търговските връзки между двете държави и по-специално в областта на енергетиката и газовите доставки от Русия за Унгария.

На централното гробище на Будапеща Путин ще присъства на церемония по започването след мащабна реставрация на мемориален комплекс, посветен на загинали съветски войници.