Държавният глава Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев днес ще участват във форуми извън страната. В латвийската столица Рига президентът ще участва в срещата на върха на държавите от формата Б9, а министър-председателят е в Берлин за Конференцията за възстановяване на Украйна.

В регионалния формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността в Рига участват страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

В срещата на високо равнище в латвийската столица в рамките на формата, известен и като Букурещка деветка и Среща на Източния фланг на НАТО, ще участва и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. В края на миналия месец той взе участие в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се състоя в Националния дворец на културата в София.

Предвидено е изявление на президента Радев за медиите при пристигането му на събитието. Встъпителни изявление при откриването на срещата ще направят домакинът на форума - президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс, колегите му от Румъния и Полша - Клаус Йоханис и Анджей Дуда, както и Столтенберг.

Предвидено е и видеообръщение към лидерите от страна на украинския президент Володимир Зеленски.

Двете сесии на форума, които са закрити за представителите на медиите, ще се състоят в Церемониалната зала на замъка в Рига, на брега на река Даугава - официална резиденция на президента на Латвия, предаде специалният пратеник на БТА в Рига. 

По традиция на неформалната среща на върха в този формат деветте споменати страни координират позициите си по дневния ред на НАТО преди срещата на високо равнище на алианса, която тази година е насрочена за месец юли във Вашингтон.

Служебният премиер Димитър Главчев пък ще участва Конференцията за възстановяване на Украйна, която се провежда в Берлин. Основната цел на форума в германската столица е да мобилизира международната подкрепа за реконструкция, реформа и модернизация на Украйна, посочиха от правителствената пресслужба.

Главчев ще вземе участие в официалното откриване на конференцията днес. Ще присъстват и германският канцлер Олаф Щолц, украинският президент Володимир Зеленски и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Служебният министър-председател ще участва в работната среща на държавните и правителствени ръководители на тема "Международна подкрепа за Украйна и мобилизация на частни инициативи за възстановяването на Украйна".

Главчев ще направи изказване в рамките на сесията на ръководителите на делегации. Той ще присъства също на приема, даван от президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

На 7 юни т.г. от Организацията за образование, наука и култура на ООН съобщиха, че близо 30 страни са обещали да увеличат подкрепата си за възстановяването на украинския културен сектор чрез координацията на ЮНЕСКО по време на срещата във Вилнюс по инициатива на Литва. България също е сред тези държави.