Снимат зад ъглите, защото не е безопасно. Армията им казва, че трябва да карат много бързо по тесните и прашни улички на село Щула, защото позициите на "Хизбула" са близо. В горите по цялата синя линия между Ливан и Израел е струпана бронирана техника - стотици камиони и танкове са в готовност, а 22-годишен войник им разказва за бойните действия. 

И всичко това за неповече от 15 минути. Защото израелската армия предупреждава, че е опасно... И страшно.

Още по-страшно е обаче да влезеш в детската стая, в която е избито цяло семейство - едно от всичките, зловещо погребани в кибуца Беери - гробницата, където най-силно можеш да усетиш отвратителната миризма на прясна кръв.

Това са само част от преживяванията на репортера от bTV Петър Нанев, който, заедно с оператора Красимир Първанов, показа в поредица от репортажи развитието на конфликтa по Ивицата Газа отблизо от най-горещите точки.

Именно тези разкази донесоха на Нанев и специалната награда на журито в категория "Гореща точка" на тазгодишното издание на Web Report - конкурса за чиста журналистика на най-големия български интернет портал Dir.bg.

Журналистът, който дръзна да отиде "На границата с "Хизбула", влезе при сухопътната войска на Израел и разговаря с оцелелите от клането в кибуц Беери, беше отличен наред с още 12 свои колеги в конкурса, който тази година се провежда за седми пореден път.

Победителите бяха избрани от 16 от водещите професионалисти от конкурентни български медии сред близо 200 участници, кандидатствали с над 700 материала. Отличията пък бяха раздадени на специална церемония в зала Event Space 2020 в София, а тази година беше връчена и почетна награда за цялостен принос към журналистиката, която отиде при напусналия ни наскоро главен редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев. 

Гледките, на които Нанев и Първанов стават свидетели, са способни да разтърсят всеки.

"По пода все още има кръв. Моля колегата Красимир Първанов съвсем умишлено да не снима пода. Има неща, които не са за показване и разказване. Двамата с оператора пристъпваме бавно и внимателно, но ни призлява от гледката", са част от думите, които репортерът успява да намери, споделяйки за останалото след клането в кибуц Беери.

Но това далеч не е най-страшното - двамата неколкократно са предупреждавани, че времето им за снимки е ограничено, защото територията не е безопасна - размяната на огън е постоянна, но пък журналистическия труд на Нанев и Първанов е от огромно значение, защото те достигат не просто до горещата точка, а до мястото, където зверствата, извършвани в Беери, бяха окачествени като най-бруталното избиване на евреи в световната история.

На сцената на Web Report Петър Нанев заяви, че тази награда споделя "с един Краси Първанов".

Снимка: Булфото

"Имаме много незабравими и не толкова приятни моменти. Благодарим на bTV, че ни изпрати там. Mоля за аплодисменти за този фестивал - наричам го така, защото в днешно време много малко хора харчат пари за журналистика", добави репортерът.

Призът пък беше връчен от журналиста, обиколил не една и две горещи точки - Георги Милков.

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта: Dundee Precious Metals, A1, Инвестбанк АД, Delta.bg, Chivas Regal, Katarzyna Estate, Балдаран

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио "Фокус", Darik.bg и Дарик Радио, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", 3eNews, телевизия ММ и агенция "БулФото".