Мъжкарските изяви на Путин сред природата, включващи сцени с всевъзможни животни - от тигри до китове, са основна тема за руската държавна телевизия от години и затвърждават образа му на човек на действието. Същевременно обаче те предизвикват подигравки от критиците, които ги сравняват с пропагандата в съветски стил, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

"Всичко, което правя в тази област (опазването на дивата природа), не би трябвало да има нещо общо с политиката. Но за човек в моето положение е много трудно", каза Путин в разговор в Кремъл с журналистката Маша Гесен, известна като критик на президента.
Тя бе уволнена от поста си на редактор на туристическо списание след отказ да изпрати репортери да отразят полет на Путин с делтаплан начело на група жерави миналата седмица. Гесен е автор на книгата "Човекът без лице: Неочакваният възход на Владимир Путин", в която описва Путин като корумпиран и автократичен лидер.

Журналистката написа статия за срещата си с президента в сп. "Большой город". В разговора си с нея Путин признава, че гмуркането му във водолазен костюм до дъното на Черно море миналата година, за да открие древни амфори, също е изглуждало по друг начин.
"Защо се гмурнах? Не за да се изфукам, а да дам възможност на хората да научат нещо за историята. Разбира се, че беше нагласено", заяви руският държавен глава.