В районите на Кърджали, Оряхово и Ловеч вятърът е стигал днес до 100  км/ч, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, цитирани от БТА. Вятърът вече е отслабнал до 72 км/ч за Ловешко и до 65 км/ч за района на Оряхово. В райните на Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Пловдив, Пазарджик и Сливен измерената скорост на вятъра е между 70 и 75  км/ч, сочат данните към 18 ч.

В района на Кнежа, Свищов, Русе, Благоевград, Сандански и Хасково скоростта на пулсациите е достигала до 60  км/ч. До 80 км/ч достига скоростта на пулсациите на вятъра в Софийско.

В района на Елин Пелин и село Мусачево най-вероятно вятърът е вдигнал прах от хвостохранилището, което се намира до "Кремиковци", съобщиха от РИОСВ, цитирани от Нова телевизия. Заради червения прах редица жители на двете населени места са имали проблеми с очите.

По-късно говорителят на главната дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" в Елин Пелин Лили Костадинова заяви, че запрашаването на въздуха е много под нормата и е вследвие на силния вятър. Изпратените на място екипи работят и по отстраняване от пътищата на прекършени клони.

Една къща и шест плевни пък изгоряха, след като вятърът събори електрически стълб върху плевня в севлиевското село Ряховците, съобщи кметът на Община Севлиево Йордан Стойков, цитиран от "Фокус". Плевнята се самозапалва, а заради силния вятър огънят се разпростира върху останалите постройки. 3 пожарни автомобила от районната служба и един от Габрово гасиха пожара. В гасенето са включени и водоноските на Севлиево, с които се мият улиците, както и доброволният отряд, сформиран към общината, за работа при бедствия и аварии.

Ураганен вятър е скъсал 30 електропровода в областите Враца, Монтана и Ловеч, съобщиха от ЧЕЗ. Засегнати са 45 000 потребители в 90 населени места. В Югозападна България вятърът е прекъснал електрозахранването в 19 населени места. Авариите се отстраняват от 150 специализирани екипа.

Силният вятър е откъртил около 10 кв. метра от металната обшивка на покрива и няколко каменни плочи от облицовката на сградата на областната администрация във Враца, но няма пострадали, предаде БТА. Откъснатата ламарина е пробила разширителния съд на парната инсталация в сградата, като е предизвикано наводняване на последния етаж.

Ветровито ще остане и през следващите дни, в неделя се очаква температурите да се понижат с няколко градуса, по-значително в североизточните райони. 
През почивните дни ще бъде и по-хладно, с температури от 12 в крайните североизточни райони до 17-19 градуса в западната част на страната.

От понеделник вятърът ще стихва, а температурите ще се повишават.

В планините до събота облачността ще бъде променлива, често значителна. На 1200 метра надморска височина температурите ще достигнат 10-12 градуса. В събота на места е възможен слаб краткотраен дъжд.  В неделя облачността ще намалее, но температурите ще се понижат с 4-5 градуса.

Последна актуализация в 21.15 ч.

*Степените за потенциално опасно време са зелен, жълт, оранжев и червен код