13 от кадровиците на съдебната система гласуваха "за" отстраняването му, 4 бяха против, а 3 се въздържаха, предаде БГНЕС.

Дисциплинарният състав е предложил наказание "забележка", но мнозинството в съвета наложи по-тежкото наказание.

Самият Костов беше изслушан и изложи своите аргументи срещу решението, наложено с мотив "нарушение на етичните правила от Кодекса за етично поведение на българските магистрати", допълва БТА.

Причина за решението на ВСС стана първото дисциплинарно производство срещу него, образувано по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Той започна след скандал от преди две години, когато Костов влезе в конфликт в подчинените си прокурори. Тогава 9 магистрати от Специализирана прокуратура излязоха с писмо, в което заявиха, че атмосферата за работа там е отровна, припомня "Правен свят".

Това стана, след като самият той не бе избран за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура и даде интервю, в което заяви, че е жертва на смяната на политическата конюнктура. Тогава той се оплака, че срещу кандидатурата му са били впрегнати много лобита и интереси, а Спецпрокуратурата не се справяла с финансовите и данъчни дела заради неопитността на колегите му.

Тогава подчинените му написаха, че са подложени на недопустим психологически натиск и опит за "лов на вещици", че микроклиматът е нетърпим и ако ВСС не предприеме мерки, ще подадат молби да бъдат преместени в други съдебни органи.

Срещу Светлозар Костов се водят още три дисциплинарни производства. Две от тя са за нарушение на случайното разпределение на делата, неизпълнение на разпореждане на зам.-главен прокурор и липса на контрол по спазване на сроковете.

Само преди дни пък бе образувана последната "дисциплинарка" срещу него, след като шефът на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова поиска отстраняването му от длъжност. Повод за това стана негово постановление от 17 юли, с което е отложил изпълнение на наказанието "лишаване от свобода" на осъдения Росен Петров-Животното. Прокурорът го пуснал да се лекува, но престъпникът беше заловен на почивка в Несебър.

Междувременно вчера Костов си направи самоотвод като прокурор по знаковото дело "Октопод". Той заяви, че зад дисциплинарните производства срещу него стои работата му срещу групата на Алексей Петров и добави:

Прокурор, който не се чувства безпристрастен, се оттегля. За всички е добре делото "Октопод" да стартира на чисто”.

За първи път около Светлозар Костов избухна скандал още преди години, когато си позволи да каже, че е "вързал кънките" на подсъдимия тогава шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки.