Това стана, след като миналия месец шефът на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова поиска отстраняването и освобождаването от длъжност на Костов.

Поводът за искането й е негово постановление от 17 юли, с което е отложил изпълнение на наказанието "лишаване от свобода" на осъдения Росен Петров, известен с прякора Животното.

Проверка е установила, че на 17 февруари Спецсъдът е одобрил споразумение между прокуратурата и защитата на Петров, с което той се признава за виновен, че от 2003 г. до 2010 г. е участвал в организирана престъпна група за наркоразпространение в София, ръководена от Златко Баретата. Наложената присъда е 3 години и 3 месеца затвор.

Петров обаче има една условна присъда от 2 години лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок за причинена смърт на човек, след като е шофирал пиян. Инцидентът е станал на 5 юли 2004 г., като времето съвпада с периода, за който признал, че е участвал в наркогрупата на Баретата. На 15 юни т.г. Спецсъдът определил Петров да изтърпи и това наказание, като общото му наказание е 5 години и 2 месеца затвор.

На 10 юли обаче адвокатът на Животното депозирал молба за отлагане на изпълнението заради негово заболяване и предстояща през септември операция във ВМА. Към молбата били приложени три медицински документа с диагноза на латински.

Наблюдаващият прокурор бил на мнение, че Петров не страда от тежко заболяване, но Светлозар Костов приел, че макар и неясно какво точно е, представлява пречка той да влезе в затвора. Така той издал постановление за отлагане на изпълнението на наказанието, с мотива че "…заболяването води до сериозни трудности и понякога дори невъзможност за движение на съответния крайник, респ. на тялото, придружено от болки, а след оперативната намеса в зависимост от резултата се провежда рехабилитация, която също отнема немалък период от време".

Случаят бе оповестен, след като Росен Петров беше задържан, докато е на почивка в Несебър и вкаран в затвора.

Въпреки образуваната днес "дисциплинарка" обаче, ВСС не поиска да изслуша Костов.

Това е четвъртото дисциплинарно производство срещу него. Други две бяха образувани по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров, а трето - по предложение на членове на съвета. До момента обаче нито едно от тях не е е приключила, като две от тях продължават над година и половина.
Последната от тях започна миналото лято - заради три нарушения - при случайното разпределение на делата, неетично отношение към колеги и уронване престижа на съдебната власт с медийни изяви.