Делото "Октопод" бе образувано срещу организирана престъпна група за изнудване и рекет, за чийто ръководител прокуратурата обвинява бившия съветник в ДАНС Алексей Петров. Другите обвиняеми са Марчело Джотолов, Антон Петров-Хамстера, Янко Попов, Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов.

На 8 юли Специализираният наказателен съд не успя да даде ход на процеса и го отложи за днес - 23 септември.

Прокурор Костов заяви, че зад дисциплинарните производства срещу него стои работата му срещу групата на Алексей Петров, предаде Нова телевизия.

Прокурор, който не се чувства безпристрастен, се оттегля. За всички е добре делото "Октопод" да стартира на чисто”, коментира Костов.

Самоотводът му става факт, след като от втори опит делото „Октопод” тръгна в Спецсъда.

Това е бягане пред вятъра”, коментира основният обвиняем Алексей Петров, но пожела Костов да остане прокурор по делото, тъй като би бил интересен обект на изследване.

Процесът бе разпределен на спецмагистратите, след като съдията-докладчик по него - Румяна Ченалова, беше отстранена заради водено срещу нея разследване.

Делото бе разпределено на друг съдия - Атанас Атанасов, който реши, че тъй като процесът е срещу организирана престъпна група трябва да се гледа от Спецсъда, както предвижда законът.

По време на заседанието на съда падна едно от обвиненията срещу Алексей Петров. То е за побой, нанесен над свидетеля по делото Валентин Шотев. Причината - престъплението било извършено преди 15 години и към днешна дата е с изтекла давност.