За прекратяването гласуваха 12 от членовете на ВСС, трима бяха против, 4 се въздържаха, предаде БГНЕС.

Етичната комисия на ВСС предложи проверката да бъде прекратена, защото не открила нарушение на етичните правила от страна на замесените в аферата магистрати, а записите не били надеждни, защото били манипулирани.

Преди да стане ясно решението на ВСС председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов предложи съветът да не прекратява проверката по аферата "Яневагейт" преди да изслуша премиера Бойко Борисов.

Премиерът стана основна тема на разговорите между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова, записи от които изтекоха в медиите.

По-рано Бойко Борисов дойде във ВСС, заради, по думите му, желанието на магистратите да се занимават с политика. Не му било приятно да чете по медиите как искали да го изслушат по "Яневагейт", а той не идвал.

Премиерът стана "герой" и на скандал с препратен от него до Лозан Панов SMS. Съобщението Борисов на свой ред получил от източник, останал неназован.

Прочетено публично от Лозан Панов, то гласи: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа с двете каки, не го приехме".

Борисов дойде при висшите магистрати бързо, след като стана известен текстът на съобщението.

Той призова членовете на ВСС за институционален мир и заяви, че думата Съдебна реформа, трябва да изчезне от техните речници, след като я направят.