Снемането на имунитета на народния представител от ПП “Воля“ Веселин Марешки е във връзка с наказателно производство, образувано по внесен в съда обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна.

Бизнесменът е подсъдим по две обвинения. Първото е за изнудване на наемател на пицария във Варна, при което според прокуратурата е действал заедно с Красимира Колева. А второто е за нанасяне на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов.

Тъй като Веселин Марешки бе избран за депутат в 44-то Народно събрание, Варненският окръжен съд прекрати делото и то бе изпратено по компетентност на Софийски градски съд.

Депутатката от БСП Светла Бъчварова – Пиралкова е подсъдима за сключване на неизгодни сделки.

През април м.г. прокуратурата внесе в съда обвинение срещу Бъчварова заради това, че на 13.08. 2009 г., като председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия, е сключила неизгодна сделка с "Литекс Комерс" АД, представлявано от Гриша Ганчев, от която е произлязла значителна вреда - в размер на 1 326 671,36 лв.

Третото внесено от главния прокурор искане е за снемане имунитета на бившия министър на енергетиката и депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Искането се основава на доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура, за извършено от Добрев престъпление - умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК в размер на 4 561 697, 27 евро. Деянието е извършено умишлено, последвали са значителни щети и случаят е особено тежък.

На 25 април  председателят на Народното събрание Димитър Главчев е изпратил заявление от народния представител Делян Добрев за съгласие за снемане на имунитет.

"Заявлението има политическо и морално значение, което безспорно заслужава уважение, но за да произведе правни последици, е нужно подаването му след внасяне на искане от главния прокурор", допълват от държавното обвинение.

С исканията Сотир Цацаров е поискал даване на разрешение за продължаване на наказателните производства срещу тримата народни представители.

Светла Бъчварова обяви, че ще даде имунитета си сама, а Делян Добрев коментира, че се надява прокуратурата по най-бързия възможен начин или да прекрати разследването, или да внесе обвинение в съда, за да мога да докаже невинността си.
Лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че няма да се откаже от депутатския си имунитет