Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, след като миналата седмица се самосезира заради изказването на лидера на "Воля", че му е било поставено условие да спре бизнеса си с горива, иначе ще му бъде повдигнато обвинение. Тъй като не направил това, беше обвинен за изнудване на аптекари.

Тази сутрин той обяви пред bTV, че не е подал официално жалба за натиск, защото не вярва на прокуратурата и на Цацаров. В ефир Марешки показа снимка на прокурор Виолета Радева, която, според него, е скалъпила предишнито обвинението срещу него - за рекет и побой, и обяви, че тя е била хваната да кара пияна, но не е наказана.

„В 14.00 часа г-н Марешки трябва да се яви и да каже кой е този, който го е заплашвал, че до 30 май трябва да прехвърли петролния си бизнес, в противен случай с него ще се случат ред неща. Ако и днес се повтори предишната сценка, правете си изводите“, коментира Цацаров и подчерта, че ако няма факти, прокуратурата ще спре разследването.

"Ясно е, че всеки човек има право да защитава себе си, но да се сипят безадресни обвинения от телевизионния екран от типа на – искат да ми вземат бизнеса, натискат ме, изнудват ме и пр. и всеки път, когато следва снемане на обяснения, в резултат на проверка, да играем театъра – не зная, не помня, не разбрах, не искам да кажа – не е много достойно“, добави главният прокурор.

На въпрос може ли прокурор Радева да потърси по частен път правата си, Цацаров определи атаката срещу нея като клевета, подчерта, че тя няма нарушения и наказания и отговори:

„Ако може нещо да се направи, ще го реши тя самата. Мога да кажа, че институцията, и аз като главен прокурор, заставаме изцяло зад действията й. Не приемам подобни обвинения и ги считам за безкрайно недостойни. В същото време обаче изречени по този начин и казани от човек като г-н Марешки говорят за самия него. Важно е да няма клевети, всичко друго е в реда на нормалния театър".

Във връзка с това има ли достатъчно събрани доказателства срещу лидера на "Воля" главният прокурор коментира:

„Извинявайте, вие мислите ли, че ще тръгнем към искания за сваляне на имунитет, без да сме убедени, че има достатъчно доказателства? Казах - едната страна е г-н Марешки, другата стана са собствениците на аптеки. А в делото, по което той е подсъдим пред Варненския окръжен съд вече, има едни много интересни Специални разузнавателни средства. Те отразяват неговите собствени думи“.

Сотир Цацаров подчерта, че ще дойде ден, когато те ще бъдат прочетени в съдебната зала и тогава щяло да стане ясно "кой е виновен, кой е невинен, кой е заплашвал".

Междувременно Веселин Марешки влезе в отдел "Надзор за законност" към Върховна административна прокуратура, където се очаква да даде показания. Адвокатката му обаче не бе допусната да присъства на разпита.