В Холандия българските студенти също са много и продължават да са на четвърто място като националност, след Германия, Китай и Белгия.

Това обяви в пресклуба на БТА Николай Христанов - старши консултант в компанията "Интеграл", организатор на международното изложение "Световно образование". Той представи анализ за това как са се отразили десетте години членство на България в ЕС върху възможностите на българите да учат в университети в чужбина.

Великобритания има над 110 университета и тя е страната с най-много програми на английски език, каза Христанов. Той отбеляза, че това е държавата, която през последните десет години отпуска държавно кредитиране за студенти от ЕС.

"Влизането ни в ЕС през 2007 г. съвпадна и с най-ниските такси от 3000 паунда годишно във Великобритания и възможностите за кредитиране доведоха до това, че от 30 български студенти, които са се обучавали във Великобритания през 2007 г., броят на първокурсниците ни да се увеличи до 200 в следващите години, а през 2011 г. беше най-големият "бум" на кандидатстване, когато бяха приети 1500 наши първокурсници в британски университети", коментира Христанов.

Той отбеляза обаче, че е последвал спад с 14 процента на приема през 2013 г. заради "шока от покачване на таксите до 9000 паунда, но българите са продължили да кандидатстват, възползвайки от държавното кредитиране".

"Въпреки Брекзит до окончателното излизане на Великобритания от ЕС, британското правителство запази условията за кредитиране на студенти, като те са потвърдени за тази година, както и за студентите, които ще започнат своето обучение и през следващата година. Затова има ранно кандидатстване за британски университети и вече са обработени 50 ранни кандидатури, каза Христанов.

Системата за прием в британски университети вече е отворена, като до 15 октомври т.г. е кандидатстването за медицина и за университетите Оксфорд и Кеймбридж. 

В Университета Хага българите сега са втора по численост нация, след холандците, и са първи, като чуждестранно присъствие, съобщи още Христанов. 
Той уточни, че в този холандски университет сега се обучават около 450 българи, много са и българските студенти в университетите в Холандия с практическа насоченост. 

Холандия се превръща в основна образователна сила в Европа заради многото си добри университети, програмите си на английски език в тях и с отличните условия за финансиране и обучение на чужди студенти, заяви и Ирина Христова - основател на "Интеграл".

Тя съобщи, че централизираната система за прием на документи в Холандия отваря на 1 октомври, а препоръчителният срок за кандидатстване е 1 март.

Другите две държави, които привличат българските кандидат-студенти след 2007 г., са Дания и Швеция, защото предлагат безплатни бакалавърски и магистърски програми за студенти от ЕС.

Големият ръст на студенти от Европа накара Дания да наложи ограничения в приема, като се повишиха изискванията за владеене английски език и за определен хорариум от часове по математика, английски език, биология и химия за специалности, свързани с бизнеса, с инженерните и компютърните науки. От миналата година Дания реши да намали с 25 процента приема на чуждестранни студенти в университетите си с практическа насоченост и затова се очакват повече кандидати за Швеция, обясниха образователните консултанти.

На 30 септември и на 1 октомври в "София хотел Балкан" ще се състои поредното изложение "Световно образование", на което ще започне кампанията за ранен прием в западни университети за учебната 2017/2018 година. 
На изложението ще бъдат представени университети от Великобритания, Холандия, Франция, Гърция, Австрия, Италия, САЩ. За първи път ще участва и Финансовият университет под егидата на правителството на Руската федерация, предлагащ програми за икономика, финанси и финансово право.