Имунизацията е напълно доброволна и става единствено и само след съгласие, изразено от родителите, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред журналисти, цитирана от „Фокус”.

Експертите обаче не знаят колко от родителите на 12-годишните момичета ще са съгласни да се сложи препоръчителната ваксина, тъй като у нас ваксинирането има противници поради страха от странични ефекти, които не били проучени достатъчно, съобщиха TV7 и "24 часа".

По думите на Атанасова личните лекари, както и при останалите ваксини, знаят всичко, свързано с поставянето, с рисковете, с момента, в който ще се постави ваксината.

„Надявам се, че са обяснили на всички родители, които са потърсили консултация. Надявам се, повече хората да се възползват, за да има наистина сериозна превенция на онкологичните заболявания”, добави Атанасова. Тя добави, че е запозната с информацията, която има в интернет, за рисковете при тази ваксина.

„За да бъде регистриран един лекарствен продукт в България, и в европейска държава, той минава на всички видове клинични изпитания и проверки, които се извършват от Изпълнителната агенция по лекарства. Т.е. щом е разрешен за употреба във всички държави от Европейския съюз – България една от малкото последно останали държави, които не правеха досега тази ваксина за рак на маточната шийка – смятам, че е безопасна”, допълни Десислава Атанасова, като уточни, че все пак всеки прави собствен избор.

В България, както и в останалите новоприети страни в ЕС, случаите на рак на маточната шийка са два пъти повече в сравнение със старите държави-членки на съюза. Всеки ден една българка умира от рак на маточната шийка, сочи още черната статистика.