Той участва в тържественото честване на 180 години от рождението на Апостола на свободата.

„Преди 180 години тук, в Карлово, се ражда Васил Иванов Кунчев, безправен, но непокорен. Той ще извърви пътя до свободата преди другите, заради другите. Казват, че историята крачи неумолимо, но понякога нейното безвремие трае векове. Нужни са хора с много кураж, които да я уловят за ръка и да я измъкнат от калта. Малцина са призвани и един от тях е Апостола, сред онези, които ускоряват хода на историята“, заяви още държавният глава в родния му град.

По думите му за 35 години Левски се извисява до стратег и държавник.

„Левски мечтае дръзко, говори кратко, но прави всичко това с търпение и постоянство. Действа решително, презира празнословието. Самият той пише: "интригата спира хода на народната работа". Убеден е, че трябват дела, а не думи. За себе си скромно казва: "аз съм се обещал на отечеството си“, добави Радев, цитиран от "Фокус".

Според него националният идеал на българите го завеща Левски - да поставиш родината над себе си и делата си, да правиш всичко възможно народът да просперира. По думите на президента обаче днешната българска политика е печално отрицание на кредото на Апостола.

"Днес всички се прекланяме пред идела, който ни завеща Левски – за свободна и независима България, изградена като демократска република, в която всички народности ще се подчиняват и живеят с едни чисти и святи закони, дадени от Бог, но когато признаят закона на равно с българите", заяви и кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

По думите му днес целият български народ празнува и отбелязва с трепет 180- годишнината от рождението на Левски, защото той е мярата ни за морал, истина, за държавата, за света.

"Ако днес не знаем къде е гробът му, то знаем, че Левски е в сърцата ни и негова е цялата българска земя", допълни Кабаиванов.

Кметът се обърна към президента и народните представители, дошли в Карлово, с думите:

„Ние, българските граждани, очакваме от българското правителство да започне борбата, която няма да е лека, за изработване на новата българска национална идея, доктрина в пълно единомислие. Ние ще бъдем в тази битка с вас“.