Месото от умрялата в село Млада гвардия крава е било занесено в транжорната в квартал "Аспарухово", където всъщност са останали бактерии по всички плотове в самата транжорна.

В обекта има други количества от различни видове месо, които са били обработени и са били готови за разпространение. Те вече са разпространени в търговската мрежа, но са били в контакт със спорите на антракса.

Четирима са задържани с полицейска мярка – 24 часа

Четирима души са задържани във връзка с разпространеното с антракс месо в търговски обекти в област Варна.

Това обяви старши комисар Даниел Пашов, директор на ОДМВР - Варна след заседание на кризисния щаб, свикан от областния управител на Варна, предаде репортер "Фокус".

Четиримата са задържани след 18.00 часа с полицейска мярка – 24 часа. Задържаните са от Варна и областта.

Работи се по случая от разследващи полицаи с оглед документиране на цялата престъпна дейност. Случаят е докладван на Окръжна прокуратура Варна.

Заразено с антракс месо е попаднало в магазинната мрежа във Варна, Добрич и Бяла

Това каза днес зам.-областният управител на крайморския град Цветомир Петров след заседание на кризисния щаб, цитиран от БТА.

По думите му пробите, взети от оборудването и плотовете на транжорна в "Аспарухово" ЕТ "Дари-Пламен Илиев", са дали положителен резултат.

Служители на Агенцията по безопасност на храните изземат количества месо от търговската мрежа.

Ясно е, че обектите са във Варна, Добрич и Бяла и че става въпрос за мляно месо, вложено в кебапчета, кюфтета, сатленки, наденици.

Затворени са обектите в област Добрич, в които са открити продукти с антракс

Предприети са всички възможни мерки, за да се установят и изолират евентуални продукти от месото на заразената с антракс крава в област Добрич, съобщи областният управител д-р Маргарита Новоселска, цитирана от БТА.

Пратките са изяснени. Установени са хората, които са търгували с тях. Обектите им са затворени, обясни д-р Новоселска.

Тя увери, че Областната дирекция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция са предприели всички мерки. Очаква се да излязат резултатите от взетите проби.

Установени са лицата, които са консумирали от въпросните продукти предходните дни. Те са изследвани и нито един не е развил симптоми на заболяването, каза още д-р Новоселска.

Това, по думите й, дава основание да се счита, че рискът от заразяване е много малък.