Съдът призна вината на хирурга от Клиниката по детска хирургия от МБАЛ "Св. Анна" д-р Николай Неделчев  и на д-р Петър Костадинов - лекар от Приемно спешно педиатрично отделение към Първа детска клиника в УМБАЛ "Св. Марина" за допуснатите от тях серия нарушения на Закона за здравето, правилниците на болниците и Кодекса за професионална етика на българските лекари, довели до смъртта на малкия Дани.

2-годишното момченце издъхна на 22 април 2010 година в МБАЛ „Св. Марина", след като бе прехвърлян от болница в болница. След операция се установи, че той има вродена аномалия на тънките черва и ден по-късно почина.

На 21 април т.г. Варненската окръжна прокуратура внесе обвинителен акт срещу четирима лекари - д-р Николай Неделчев, д-р Петър Костадинов,  д-р Пламен Кокински и д-р Мехмед Алиев за причинена поради немарливо изпълнение на лекарските им задължения смърт на дете. А пета лекарка - д-р Анна Гочева бе привлечена към делото за наказателна отговорност за вписване в историята на заболяването на детето на неверни данни.

Сега варненските окръжни магистрати решиха д-р Неделчев и д-р Костадинов да изтърпят наказание от по 8 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок. На д-р Анна Гочева - лекар-ординатор в Детското отделение на УМБАЛ "Св. Марина", вписала в медицинската документация отказ на майката на Дани за извършване на специализирано изследване, без да е било предлагано такова, бе наложена глоба в размер на 1000 лева.  А педиатърът д-р Мехмед Алиев от МБАЛ "Св. Анна" и детският хирург от УМБАЛ "Св. Марина" - д-р Пламен Кокински бяха оправдани.

Осъдените лекари и гражданските ответници - болниците "Св. Анна" и "Св. Марина", ще заплатят солидарно на родителите на Дани общо 200 000 лева като обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди, ведно със законната лихва от датата на смъртта на детето. 
Д-р Неделчев и д-р Костадинов и д-р Гочева трябва да платят и над 10 000 лева държавни такси и разноски по делото.

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.