Ураганът "Санди" връхлетя източното крайбрежие на САЩ със 130 км в час, уби най-малко 34 души и остави без ток над 8 млн. американци във вторник.
Президентът Обама обяви бедствено положение в Ню Йорк, Лонг Айлънд и Ню Джърси.

По оценки на експерти на Екекат преките и косвените щети от преминаването на  "Санди" по източното крайбрежие на САЩ се изчисляват на 30 до 50 милиарда долара, посочва АФП, цитирана от БТА. Точната сума обаче се очаква да стане ясна едва след няколко дни.

Големият интервал в оценката на загубите се дължи на факта, че засега не са известни косвените щети, понесени от предприятията от блокирането на тяхната дейност в пострадалите райони. Значителна част от тези щети ще бъдат включени в искове към застрахователните компании, посочва рейтинговата компания "Фич Рейтинг".

За сравнение щетите, нанесени от урагана Айрийн през 2011 г., бяха оценени на 10 милиарда долара, а от Айк, който удари САЩ през 2008 г. - на 20 милиарда долара за икономиката, припомня Екекат. Ураганът Катрина, който опустоши Ню Орлиънс през 2005 г., струваше между 40 и 66 милиарда долара за покриване на нанесените щети, превръщайки се в най-скъпото бедствие в историята на природните катастрофи.

Ураганът "Санди" може да означава забавяне на икономиката и поскъпване на бензина през идните месеци, макар че възстановителните работи могат да помогнат за смекчаване на икономическия удар, предаде Асошиейтед прес. Стихията ще нанесе щети за 20 милиарда долара и ще доведе до загубата на още между 10 и 30 милиарда долара бизнес активност, според компанията Ай Ейч Ес глоубъл инсайт (IHS Global Insight). Това би могло да "изяде" около 0,6 процентни пункта от икономическия растеж на САЩ за тримесечието октомври-декември, твърди компанията.

Някои експерти са по-оптимистични в прогнозите си. Пол Ашуърт от Кепитъл икономикс (Capital Economics) твърди, че общият ефект върху икономиката вероятно ще бъде "много умерен".

Бурята остави без ток над 8 милиона домове, спря работата на 70 процента от петролните рафинерии по източното крайбрежие и нанесе неочаквани щети в района на Ню Йорк, който произвежда около 10 процента от американския брутен вътрешен продукт (БВП), посочва АП.

Президентът на САЩ Барак Обама подчерта, че кризата, предизвикана от смъртоносната буря "Санди", не е приключила и обеща, че държавата ще направи всичко възможно да помогне на пострадалите, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.
"Бурята още не е приключила", предупреди Обама при непланирано посещение на централата на Червения кръст близо до Белия дом. Той заяви, че последствията от "Санди" са "покъртителни за цялата нация".

"Америка е с вас", каза Обама на пострадалите и добави, че е заявил на правителствените координатори, които се борят с бедствието, че "няма оправдание за бездействие". Той съобщи още, че е казал на губернаторите на засегнатите от бурята щати, че ако им се каже "не", да му се обадят лично в Белия дом.

В сряда Обама ще посети щата Ню Джърси, който пострада сериозно от урагана. Той анулира предизборните си прояви в последните дни, за да следи мерките за справяне с последиците от супербурята.

Междувременно Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до Барак Обама по повод жертвите на урагана. В нея се изразява съпричастност към болката и страданието на потърпевшите.
Съпричастност към случилото се в САЩ изрази и българският еврокомисар по бедствията и реакциите при кризи Кристалина Георгиева.