Военните учения в България и Румъния са в рамките на операция "Атлантическа решимост", съобщи официалният представител на Пентагона полковник Стивън Уорън, цитиран от ТАСС, на която се позова БТА.
 
"Състав от 173-а въздушнодесантна бригада на армията на САЩ пристигна в град Галац, където започнаха съвместни военни учения с румънски военнослужещи. В същото време в България се състояха учебни маневри с участието на две подразделения на командването на сухопътните сили на САЩ в Европа", отбеляза Уорън.

Военното командване на САЩ и НАТО провежда операция "Атлантическа готовност" за укрепване на сигурността на страните членки на алианса с оглед на положението около Украйна.

Наскоро командващият 173-та въздушно преносима бригада полковник Майкъл Фостър обяви, че "в рамките на ученията "Атлантическа готовност" в България и Румъния САЩ ще разположат бригада". След него шефът на сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис заяви: "Мислете за "Атлантическа готовност" като за непрекъсната целогодишна поредица от учения от Естония до България", цитира го БГНЕС.

ТАСС припомня, че миналата седмица въоръжените сили на САЩ и Полша проведоха съвместни военни учения с цел отработване на прехвърлянето на системи за противоракетна отбрана "Пейтриът".

Според полския министър на отбраната Томаш Шемоняк, "в близките месеци двете страни възнамеряват да взаимодействат в сферата на отбраната не по-малко активно".

Даден старт на ученията в Русия

Руският президент Владимир Путин каза, че проведеното миналата седмица голямо военно учение слага началото на серия от подобни учения тази година, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 
Току-що завършилото учение обхвана огромен район от Арктика до Черно море с участието на 80 000 войници, около 100 бойни кораба и над 220 самолета.
 
Военният министър Сергей Шойгу рапортува на Путин вчера, че проведеното учение е имало за цел да провери готовността на новосъздадената военна групировка в района на Арктика, както и способността на въоръжените сили бързо да разгърнат войски на няколко места в рамките на оперативните действия.