Силите на реда тази сутрин се опитаха да задържат Саакашвили в палатковия лагер на неговите привърженици пред парламента, но не успяха, защото симпатизантите му не позволиха. В сблъсъците пострадаха 11 полицаи с двама протестиращи, съобщиха силите на реда, предаде Франс прес и БТА.

Саакашвили - бивш президент на Грузия, после губернатор на Одеска област, а днес украински опозиционер и лидер на "Движение на новите сили", заяви по-рано, че рано сутринта "хора с черни униформи" са "нападнали" лагера в стремеж да го заловят.

"Те искаха да ме измъкнат от палатката, но объркаха палатките и нападнаха съседната, където спяха активисти, жестоко пребиха хората", написа Саакашвили във Facebook.

Според протестиращите атаката започнала около шест часа сутринта. Мъже в черни униформи ги атакували в палатковия лагер и започнали да бият наред.

Саакашвили го нарече провокация от страна на украинския президент Петро Порошенко: "Обръщам се към Порошенко: какво целите с тези провокации? Недейте да нападате и не карайте хората да се бранят! Това е мирна акция!".

От пресслужбата на полицията в Киев съобщиха, че са се опитали в сряда сутринта да задържат лидера на "Движение на новите сили" Михаил Саакашвили в палатковия лагер в близост до Върховната Рада, но са били посрещнати със съпротива и са се оттеглили.

"Сутринта, по искане на Генералната прокуратура и Службата за сигурност в Украйна се проведоха мерки за издирване и арестуване на Саакашвили. Активистите започнаха да се противопоставят и да провокира прилагането на закона.  В резултат на това в рамките на Върховната Рада е подсилена охраната", се казва в изявлението на полицията.
"В момента никой от участниците в митинга не е задържан", добавят от ведомството.

Според Оксана Блишчик, пресаташе на киевската полиция, активистите провокирали служителите на реда, "хвърляли се върху тях" и полицаите използвали сълзотворен газ.

"Имаме данни за четирима травмирани полицаи и за шестима пострадали граждански" лица, каза тя пред телевизия "НюзУан".

Това бе вторият неуспешен опит на полицията да задържи политика, обвинен от Киев в опит за завземане на властта и получаване на пари от бизнесмен, свързан с Русия, за финансиране на антиправителствени протести в Украйна. Бившият грузински президент отрича и заявява, че е преследван по политически причини, защото е предприел битка срещу корупцията в Украйна.

Вчера, когато представители на силите на реда отидоха в жилището на Саакашвили, за да го задържат и откарат в следствието, той първо направи опит да ги затрудни, като се качи на покрива на сградата, а малко по-късно бе освободен от привържениците си от полицейския бус. Тогава от прокуратурата му дадоха срок от 24 часа да се предаде на правоохранителните органи.

Междувременно Михаил Саакашвили призова своите съмишленици на митинг тази вечер край Върховната рада.

Вижте снимки >>>

"Днес в 18.00 ч. събираме тук вече (вид народно събрание в стара Русия) и ще обявим по-нататъшните си планове да махнем престъпната групировка и да започнем процедура за импийчмънт на (президента Петро) Порошенко", заяви бившият грузински държавен глава от сцената в палатковия протестен лагер край парламента.

Лидерът на украинската партия "Движение на новите сили" заяви, че е готов да разговаря със следователи, но само в лагера.

"Всички техни опити от самото начало, като започнем от анулираната регистрация на партията ми, отнемането на гражданството ми и вчерашните клевети - това е срамота", каза той.

Генералната прокуратура на Украйна предяви днес към водача на Движението на новите сили обвинения по три точки от Наказателния кодекс - подготвяне а престъпление, извършване на престъпление от група лица и съдействие на участници в престъпни организации и укриване на престъпната им дейност, съобщи ТАСС.

Саакашвили е обявен за общонационално издирване.

Източник от полицията заяви за ТАСС, че се готви специална операция за задържането на бившия губернатор на Одеска област.

Задържането на Саакашвили породи опасения, че Украйна може би е изправена пред най-острата си политическа криза след революцията на Майдана през 2014 г., отбелязва Асошиейтед прес.