Това каза председателят на Парламентарната асамблея на ОССЕ Илкка Канерва в изявление при откриването на есенната сесия на асамблеята в Женева, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

„Отговорност носят и двете страни. И Киев носи отговорност за това въоръжените му сили да спазват кодекса за поведение и точката, че всички страни-членки са длъжни да осигуряват ефективно ръководене и контрол над своите военни и военизирани формирования и сили за сигурност”, каза Канерва.

„Имаше тревожни сигнали за определени стъпки, показващи, че не всички техни (на въоръжените сили) действия се намират под ефективното ръководство на държавата”, каза Канерва.

ОССЕ и ООН призоваха вече всички страни по конфликта в Украйна да спрат незабавно бойните действия и да спазват, договорено на срещата в Минск на 19 септември.

Бойци от доброволческите отряди на самопровъзгласилата се Донецка народна република заявиха по-рано, че са установили пълен контрол над летището на Донецк. Украински военни са останали само в подземните комуникации на терминала.

Киев обаче категорично настоява, че летището продължава да е под негов контрол, предаде ДПА, цитирайки говорителя на военните Владислав Селезньов.

Следобед бе съобщено, че сраженията на летището продължават.

„Сепаратистите започнаха да щурмуват нашите позиции. Те хвърляха по нашите позиции димки. Нахлуха на първия етаж на стария терминал под прикритието на тези димки”, каза Селезньов.

По думите му няма загинали.

Взаимни обвинения

Междувременно Киев осъди "терористичния акт" срещу убития в Донецк представител на Международния комитет на Червения кръст - швейцарeцът Лоран Етиен, загинал при вчерашния артилерийски обстрел в централната част на Донецк.

"Този терористичен акт не може да бъде оправдан по никакъв начин. Бандитите и терористите дръзнаха да използват оръжия срещу хора, пристигнали в Донбас на хуманитарна мисия", заяви в комюнике украинското външно министерство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Киев нарича терористи проруските сепаратисти в рускоезичните източни региони.

Регионалният представител на организацията Виктория Зотикова коментира, че присъствието на Червения кръс в Източна Украйна е под въпрос. В Донецк остават около 20 сътрудници, включително петима чужденци.
 
Русия заяви обаче, че снарядът, убил швейцарския служител, е изстрелян от територия, контролирана от украинската армия.

"Отбелязваме суетната реакция на властите в Киев, които побързаха да снемат от себе си всяка отговорност за гибелта на сътрудника на тази авторитетна международна хуманитарна организация. В Киев не искат да признаят очевидното: районът на Донецк, подложен на обстрел, е под контрола на опълчението и снарядът е дошъл от позициите на украинските сили", заяви Александър Лукашевич, говорител на руското външно министерство, предадоха световните медии, цитирани от БНР.

АНКЕТА: Страна ли е Русия в украинския конфликт?