И Румъния е засегната от кибератаката, която срина информационни системи в Украйна. Компании и институции в Румъния бяха засегнати от ГолдънАй (GoldenEye), която криптира данните на потребителите и след това иска откуп, съобщи румънският информационен сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Новината за кибератаката бе съобщена от румънския производител на инструменти за киберсигурност Битдифендър (Bitdefender). Става дума за същата атака, която е засегнала и Украйна.

Битдифендър посочва, че кибератаката вече е взела жертви в редица страни по света.

За разлика от предишни версии на вируси, които блокират данните на потребителите в засегнатите компютри и след това искат откуп, за да възстановят достъпа, новата версия на ГолдънАй не позволява на засегнатите да използват повече заразеното устройство.

След като приключи процеса на криптиране на данните, компютърът се изключва и не може да бъде използван преди заплащането на 300 долара, поясниха от Битдифендър.

Украйна бе ударена от масирана кибератака, която срина информационната мрежа на правителството и блокира много системи на международното летище в Киев, съобщиха световните медии.

Компютърен вирус, наречен Петя.А (Petya.A), масово атакува сайтове и компютърни системи на украински компании, банки, държавни и други учреждения, предаде ТАСС.

Националната банка на Украйна (НБУ) първа съобщи за проблема, предупреждавайки банки и други организации за опасната програма.

Междувременно по данни на медии десетки големи банки вече са ограничили работата с клиенти, включително държавните Ощадбанк и Приватбанк.

Затруднения имат и предприятия от енергийния сектор, сред които е операторът на електроразпределителната мрежа Укренерго.

Временно спиране на работа заради компютърния вирус обяви най-голямата частна компания за експресни доставки "Новая почта".

Британската компания Дабълю Пи Пи (WPP), най-голямата рекламна агенция в света, съобщи, че е засегната от кибератака, предаде Ройтерс. Говорител потвърди хакерското нападение, без да посочи повече подробности. Сайтът на компанията е недостъпен.

Американската фармацевтична компания „Мерк“ потвърди, че е първата компания в страната, ударена от глобалната кибератака, започнала в Русия и в Украйна и разпространила се в Европа и през Атлантическия океан, предаде AFP, цитирана от "фокус".

"Потвърждаваме, че компютърната мрежа на компанията е пробита днес като част от глобалната хакерска атака. Други организации също са пострадали", пише компанията на официалния си профил в Туитър.

По-рано за кибернападения съобщиха и редица компании от Русия.

И германски компании също са били засегнати от бързо разпространяващата се атака с компютърен вирус рекетьор, заяви днес германската Федерална служба за информационна сигурност, цитирана от Ройтерс.

Киберагенцията не назова поименно засегнатите компании, но германската компания за пощенски и логистични услуги "Дойче пост" по-рано каза, че системите й в Украйна са били засегнати.

Началникът на службата за информационна сигурност Арне Шьонбом заяви, че по първоначални сведения за атаките е бил използван вирусът Петя, възползващ се от същите слабости, от които се възползва и вирусът Уонакрай през май.

Той призова компаниите да докладват на властите за възникнали проблеми с компютърните им системи и да не се съгласяват да плащат никакви откупи.