Децата са от различни краища на България, но учат в Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в Правец.

Те са яли кренвирши с кашкавал и лютеница за вечеря в училищния стол. Първоначално бе съобщено, че децата са яли пилешко месо.

От София снощи са изпратени осем линейки, за да ги транспортират до лечебни заведения.

По първоначални данни 15 деца са били приети в столичната УМБАЛ "Св.Анна", 19 - в Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров", а четири - в болницата в Ботевград.

В "Св.Анна" се очаква да постъпят още 8 деца със същите симптоми, допълниха от пресслужбата на МЗ.
Всички ученици са със симптоми на хранително отравяне - повръщане, разстройство, дехидратация и замаяност.

"Състоянието на децата, които са в УМБАЛ "Света Анна" към момента е стабилно, няма ученици в крайно тежко състояние. Провежда се диагностично-лечебен процес и се възстановяват, съобщи пред bTV д-р Николай Добрев, директор "Медицинска дейност" в лечебното заведение.

Регионалната здравна инспекция София-област е взела проби за микробиологично изследване, за да се установи причинителят на отравянето.

Взети са проби за лабораторно изпитване от суровини и от контактните повърхности в кухнята на училището за да се установи причината за неразположението на децата. Резултатите се очаква да бъдат готови след 72 часа.

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева е разпоредила проверка по случая с получилите отравяне деца в Правец.

"Ако нещата се окажат свързани с чистотата в училището ще има строги наказания от моя страна", заяви Кунева.

През 2014 г. над 90 деца от Сливен и околните села бяха приети в болница с хранително натравяне от супа, доставяна в училищни столове от фирма за кетъринг.