В първия учебен ден униформени служители ще провеждат беседи и практически занимания с децата. В деня на откриването на учебната година полицаите ще следят за продажбата на алкохол и тютюневи изделия на непълнолетни. В районите на училищата ще се следи и за разпространение на наркотици.

Същевременно Пътна полиция призова всички, които шофират автомобили през първия учебен ден, да се движат с включени фарове, за да осигурят безопасността на децата.
Включените фарове са своеобразен взаимен призив на всички - като шофьори, родители, педагози, близки, приятели, граждани и служебно ангажирани в пътната безопасност - да направят всичко възможно за опазване на децата от пътни злополуки през започващата учебна година, съобщават от пресцентъра на МВР.

Оттам съветват още водачите да се движат със значително намалена скорост, да осигуряват предимство и пропускат пешеходците от всички възрасти при пресичане по пешеходните пътеки.

До 18 септември в България, както и във всички държави-членки на Европейския съюз, ще се извършват и засилени проверки за използването на обезопасителни колани от шофьорите и пътниците в моторните превозни средства, както и на ползването на обезопасителни системи при превозване на деца в автомобилите.

Засиленият контрол съвпада с началото на новата учебна година, когато значителна част от децата ще бъдат превозвани от техните родители с автомобили от дома до училище и обратно. В нашата страна ползването на коланите на задните седалки, за съжаление, е под 40 %. Според статистиката, при използване на предпазните средства в автомобилите, смъртните случаи и тежките травми при катастрофи и намаляват с близо 30%.

Глобата за шофиране без колан е 50 лв.
, а с по 30 лв. ще бъдат санкционирани водачите, които не са осигурили на пътниците колани, а на децата обезопасителни столове.