Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод началото на национална кампания за слагане на предпазни колани на всички седалки в автомобилите. Кампанията „Ползвай колана. Спаси живота! ще продължи една година, като първият й етап започва днес и ще продължи до 13 март във всички страни от ЕС.
Глобата за неизползван колан е 50 лв.

Въпреки законовите разпоредби за задължително поставяне на колани и на задните седалки, статистиката показва, че много малка част от пътниците ги спазват. Данните показват, че ако всички водачи и пътници в автомобилите поставят обезопасителни колани при всяко пътуване и децата им пътуват в обезопасителни столчета, за 1 година ще бъдат предотвратени около 300 смъртни случаи при тежки катастрофи.

Изследвания на Европейския съвет за безопасност на транспорта показват, че всяка година в Европа благодарение на използването на обезопасителни колани се спасяват от смърт над 11 500 души, попаднали в пътнотранспортно произшествие. За една година след началото на първия етап на кампанията за поставяне на предпазни колани на предните седалки в България са оцелели при катастрофи 180 души и още 1400 са предпазени от наранявания. Това прави с около 30% спад на загиналите и ранените.

За да поощрят употребата на обезопасителни седалки за превозване на деца, пътните полицаи в цялата страна ще подаряват играчка на всеки шофьор, който ползва такива седалки. Играчките са прототипи на герои от филма "Играта на играчките 3" и са предоставени на МВР от една от големите петролни компании у нас.