Протестиращите поискаха доживотна присъда без право на замяна за 40-годишния убиец рецидивист Илиян Здравков, предаде БНР.
Роднини на Вероника са изпратили до съда две подписки, в които 5800 души искат най-тежкото наказание според закона.

С портрети на убитото момиче в протеста участват и родителите на Вероника, нейни роднини и състуденти. Те са убедени, че Илиян Здравков трябва да получи максималното наказание за убийство и оценяват като изключително несправедливо поисканото от подсъдимия съкратено съдебно следствие, защото по този начин той ще избегне най-тежката присъда.

Делото за жестокото убийство започна в 10 часа в Окръжния съд. Тричленният съдебен състав обяви, че то ще се гледа по съкратената процедура, съобщи БТА.

В хода на съдебното заседание служебният защитник Кирил Станчев посочи, че подсъдимият е направил пълни самопризнания още при първия разпит в присъствието на съдия.

Родителите на загиналото момиче бяха конституирани като частни обвинители, те предявиха иск за 200 хиляди лева за неимуществени вреди.

"Максималната присъда при съкратеното следствие е до 30 години", уточни Кирил Станчев.

В съда се появи и жената, която е живяла с Илиян Здравков на семейни начала - Елка Димитрова. Тя каза пред журналисти, че според нея Илиян не е виновен, предаде "Фокус". Обясни още, че те имат 5 деца, които са настанени в различни институции. Димитрова подчерта, че той винаги се е държал добре с нея.

Очаква се решението на съда да бъде обявено по-късно днес.

23-годишната студентка Вероника Здравкова бе намерена убита в студените води на река Янтра във Велико Търново навръх 3 март. Момичето изчезна дни по-рано на връщане от работа. За престъплението бе задържан 40-годишният рецидивист Илиян Здравков.

В обвинителния акт е записано, че на 28 февруари т.г., чрез употреба на сила, той е отнел от Вероника дамска чанта, два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута, тоалетна вода и др. лични вещи на обща стойност 401,81 лева. Обвиняемият е нанесъл удари с брадва в челната и тилната области на главата на младата жена, които предизвикали счупване на черепа. Обвинението срещу него е подкрепено с веществени доказателства, ДНК-експертиза и следствен експеримент.

Здравков е осъждан 6 пъти за кражби и грабежи. Последното си наказание мъжът изтърпял в затвора в Ловеч на 6 януари т.г.

През 1993 г. 17-годишният тогава Здравков убива по особено жесток начин възрастна жена в русенско село. Осъден е на 10 години затвор, тъй като е непълнолетен.

През лятото на 2014 г. в Горна Оряховица пък рецидивистът напада и ограбва 18-годишната Кристина Колева от Русе.
„Заведе ме в една постройка, започна да ме дърпа за косата. Взе ми таблета, два телефона и 400 лв.", разказа момичето след убийството на Вероника Здравкова.