Вчера съквартирантът на убития - Илко Радев от Добрич, беше обвинен в убийство и задържан за 72 часа след цял ден разпити. Другите двама участници в боя, завършил с намушкването на Марио - неговият брат близнак Мартин и техният приятел и съгражданин от Перник Владимир Борисов, бяха освободени.

Радев е бил единственият трезвен от четиримата, като още вчера бе съобщено, че алхоколът е в основата на скандала.

„Това лице от Добрич е бил човекът, който си е легнал навреме, човекът, който е искал да си почива, но впоследствие е възникнал този инцидент, който завърши с фатален край”, коментира днес Цветанов пред журналисти, цитиран от "Фокус". „Колегите работиха вчера много усилено заедно с наблюдаващия прокурор и той е преценил, че това е лицето, на което трябва да се повдигне обвинение. Не бих искал да влизам в детайли и да опорочаваме действията на прокуратурата и разследващите полицаи, защото все още текат действия. Има достатъчно доказателства, за които прокурорът е сметнал, че лицето може да бъде задържано”, добави министърът.

По информация на БНТ Илко Радев се е провалил на детектора на лъжата. Експертиза е установила, че по намерения нож има и негови отпечатъци. Той разказал пред разследващите, че във фаталната вечер бил легнал да спи. В просъница чул силни удари по вратата и докато успее да стане от леглото си върху него се нахвърлили Мартин и Марио Данчеви и техният приятел. Започнала борба. До кревата имало шкафче, върху което в буркан стояли кухненските прибори.
При схватката някой бутнал шкафа и на леглото паднали приборите. Така в ръката на Илко попаднал кухненският нож. Момчето признало, че започнало да го размахва за да сплаши другите трима и те да спрат да го бият.
Илко е категоричен, че умишлено не наръгъл никой. Дали това е така тепърва ще се доказва по време на разследването.

Вчера и майката на Радев, която е начална учителка в Добрич, заяви, че той нито пие, нито пуши, дори не ходел по дискотеки. Часове преди инцидента говорили по телефона за оценките му.

На въпрос за евентуално засилено полицейско присъствие в Студентски град, той отговори: „Какво предлагате да направи полицията? Нали не възприемате, че полицейското присъствие трябва да бъде на всеки ъгъл, където има шумни компании, млади хора?"
Според него проблемът е глобален и е натрупван с годините на демокрацията. "Много от тези млади хора израснаха в годините на прехода. Бяха лансирани на улицата и по заведенията други ценности, които се възприемаха за начин на поведение в обществото”.

Според вътрешния министър най-важна за възпитанието на един човек е семейната среда и отношенията между отделните хора.
„В тази посока трябва да се работи много. В последните години имаме засилване дори и на агресията сред най-младите, най-малките. Трябва да участваме активно като граждани на това общество, като родители, всички ние трябва да сме съпричастни към проблемите на младите и да търсим начин и форма за диалог, да решаваме тези проблеми заедно”, посочи Цветанов.
По думите му медиите трябва да дават добрите примери -  например тези младежи, които се явяват на олимпиади по математика.

Вчера министърът на образованието Сергей Игнатов съобщи, че заради убийството всички общежития в Студентски град вече ще се управляват от Министерство на образованието, за да се въведе ред.За целта той се закани и да върне вечерния час за прибиране в общежитията.