Тялото на Попов бе открито на улица в Плевен миналата седмица. Мъжът бе намушкан с нож в гърба.
Вчера от Окръжната прокуратура съобщиха, че с помощта на МВР са разкрили убиеца - 43-годишния Виктор Стоев от Плевен.
Той е направил пълни самопризнания и е описал как е извършил убийството.

Днес окръжният прокурор на Плевен Иво Радев съобщи на пресконференция, че Виктор Стоев страда от параноидна шизофрения и е с криминално минало, предаде БТА.

С решение на Окръжния съд, 43-годишният мъж е настанен принудително за 30 дни в Държавната психиатрична болница в Ловеч. Назначена му е психиатрична експертиза, която ще даде отговор на въпроса дали той може да носи наказателна отговорност или не.

Виктор Стоев има регистрация в плевенския психодиспансер. През 2013 г. по разпореждане на Районната прокуратура бил настанен също принудително за три месеца в Карлуково, след което е освободен.

"Случаят повдига въпроси - кой контролира тези лица, доколко са под контрол. Ясно е, че ако нямат подходяща среда, семейство, което да се грижи за тях, спират лечението си и стават опасни за околните", коментира окръжният прокурор.

Наблюдаващият прокурор Николай Пачевски поясни, че извършителят е спрял да взима лекарствата си и заболяването му - параноидна шизофрения - се е обострило. Разследващият екип първоначално не е открил мотив за извършване на убийството. За разкриването му са работили 10 души пет денонощия.

Пред разследващите, Виктор Стоев е заявил, че е обезвредил терорист, като му е взел бомбата. Вероятно е повлиян от случая "Сарафово", коментират криминалистите. "Бомбата" се оказал малък електрически уред, който 39-годишният Цветослав носел, след като поправил бойлер на приятел.

Убиецът има родители, но те не живеят с него, разведен е, има едно дете. Продавал найлонови торбички по пазарите.

"Цветослав Попов е убит брутално - с удари с ръце и крака и с нож в гърба, който е попаднал в областта на сърцето", поясни директорът на Областната дирекция на МВР Венцислав Катинов.
Той посочи, че за разплитането на случая е помогнало видео наблюдението в Плевен и хора от квартала.

Засега не е намерен ножът, с който е извършено престъплението, но се знае къде да бъде търсен. Има и предварителни пълни самопризнания от убиеца.

Още през 2013 г. националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова поиска да бъде създаден регистър на психично болните, но данните в него да не са общодостъпни, а да служат само на медиците и експертите. Тогава тя бе категорична, че една голяма част от психично болните получават медицинската грижа, но след излизането от болницата нямат адекватно обслужване. Няма служби и подготвени екипи, които да продължат да проследяват състоянието им.