Това се твърди в книгата "Покушението срещу папата" с автори пенсионираният италиански съдия Фердинандо Импозимато и журналистът Сандро Провизионато, пише днес варшавският вестник "Газета виборча", цитиран от БТА.

Изданието, което трябва да бъде публикувано след няколко дни, твърди, че официално отхвърлената версия за българска връзка, всъщност е истина.

В книгата се изразява тезата, че стреляйки по папата на 13 май 1981 г. турчинът Мехмет Али Агджа на е действал сам, а като част от заговор, чийто план е бил изработен в СССР и осъществен в България с участието на турската мафия и тайните служби на тогавашния комунистически блок. Импозимато, който на времето е участвал в следствието срещу Агджа, окачествява като абсурдни всички други хипотези, които изключват съпричастността на комунистическите тайни служби в атентата.

Бившият съдия повтаря и доразвива своето отдавна огласявано становище, че Агджа, който сам посочил "българската следа", после се отказал от тези свои показания заради заплахи, отправени му от българските тайни служби. Затова се провалил процесът в Рим срещу Сергей Антонов, оправдан поради липса на доказателства.
Импозимато твърди още, че в хода на разследването италианското разузнаване е тласкало нещата в друга посока, обратна на тази на правосъдието. Това било резултат от играта на управляващите през 80-те години в Италия, които защитвали българите, за да не си развалят отношенията с Москва и да не попречат на процеса на разведряване между Запада и Изтока.

Авторите на "Покушението срещу папата" пишат още, че служител от българското посолство в Рим с фамилно име Василев (Жельо) уговарял през ноември 1980 г. Агджа да участва в покушение срещу Лех Валенса по време на посещението му във Вечния град. Василев трябвало да представи Агджа на Иван Дончев - резидент на българското разузнаване в посолството и ключова фигура в заговора срещу лидера на "Солидарност". По време на посещението на Валенса в Рим Дончев се бил опитвал да узнае от синдикалния функционер Луиджи Скричоло подробности за програмата на госта от Гданск и маршрута му. Скричоло отказал да даде тази информация на Дончев и според Импозимато това е причината българските агенти да се откажат от плановете си де убият Лех Валенса.

През април бе публикувана друга книга - "Убийте папата", на журналиста от вестник "Република" Марко Ансалдо и туркинята Ясемин Ташкън. Те твърдят, че крайнодясната турска организация "Сивите вълци", чийто член е бил Агджа, е единственият поръчител и изпълнител на покушението срещу папата, а "българската следа" е била изфабрикувана от американското ЦРУ.
Полският новинарски уебсайт news.pl припомня, че по-рано тази година и бившият ръководител на комунистическа Полша Войчех Ярузелски заяви, че заговорът за покушението срещу папата преди 30 години е дело на мюсюлмански екстремисти.

Самият Агджа, който бе осъден за покушението и прекара 19 години в затвора, бе освободен през януари и заяви, че всъщност атентатът е дело на Ватикана.

Сергей Антонов почина в самота в дома си в София през лятото на 2007 г.