Вие гледате сериали всеки ден, по действителен случай, особено “От местопрестъплението: Маями“, така че не е нещо, което се случва само в България“, коментира в авиобаза „Граф Игнатиево” премиерът Бойко Борисов за станалите в последните дни убийства, цитиран от Дарик.

На 7 януари в столичния жк "Градина" до Симеоновско шосе бе разстрелян ликвидаторът на ВИС-2 Веселин Стоименов. Два дни по-късно в Бистрица бе убит 63-годишният собственик на модна къща "Агресия" Александър Антов. Тялото му бе намерено недалеч дома му с две огнестрелни рани в главата.

В понеделник работодателската организация КРИБ излезе с остра декларация, в която настоява за незабавното разплитане на убийството на Антов.

Ако това не се случи в най-кратки срокове, КРИБ ще поиска оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

В последните дни станахме свидетели на бездействие от страна на МВР, което няма как да доведе до резултати”, каза по-рано днес по Нова председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Той добави, че бизнесът трябва да се чувства сигурен, за да може да инвестира.

„Показни разстрели, отвличания, кражби – всичко това трябва да спре”, заяви още бизнесменът.

Аз бих препоръчал от Тайланд да не ми дават съвети и от дългите им почивки, защото там малко се отделят от действителността явно. Защото този бизнес трябваше да каже, когато месеци наред сваляме сивата икономика, горивата паднаха драстично, защо не свалят цените“, коментира в отговор Бойко Борисов.

„Домусчиев забрави как се грижихме за неговото футболно хоби”, реагира Борисов, цитиран от БГНЕС.

“Г-жа Бъчварова не разкрива убийства. Има професионално ръководство, което го прави, и хиляди служители на МВР, на които това им е професията. И те повече от всички искат да бъдат разкрити тези убийства и ще ги разкрият“, категоричен е премиерът.

„Надявам се колегите от КРИБ да бъдат по-умерени в оценките и исканията си, защото по тази логика 2-3 убийства могат да свалят всяко правителство, всеки министър, и дават огромен шанс на криминалната престъпност да клати държавата, когато си пожелае“, предупреди Борисов.

Той каза, че повече е разтревожен за битите пенсионери в няколко пловдивски и пазарджишки села и е поставил срок "най-късно до утре до обед да има задържани и обвинени".

КРИБ наистина излезе с остра декларация срещу МВР, но не е искал оставки сега и веднага, а точно напротив – ние искаме първо резултати сега и веднага и ако няма резултати, то тогава можем да говорим за последващи искания, обясни посланието си Домусчиев.

Според него острите декларации са нещо типично за бизнеса, когато виждат проблеми и когато не се виждат резултати.

„В продължение на три дни ние бяхме свидетели на едно относително бездействие, което няма как да доведе до резултати”, категоричен бе Домусчиев, цитиран от "Фокус".

На въпрос защо бизнесът не е реагирал при подобни ситуации през миналата година, Домусчиев заяви:

„Не можем да се бъркаме в работата на професионалистите, ако те наистина са такива. Ние от тях трябва да искаме резултати. Министърът е човекът, който трябва да си създаде екип от професионалисти, които да ги осигуряват тези резултати. Нормално е ние да се обръщаме към министъра и всички органи, които по някакъв начин биха повлияли или променили статуквото.”

МВР е стеснило кръга на евентуалните поръчители и убийци на ликвидатора на ВИС-2 Веселин Стоименов и на Александър Антов, казаха вчера от МВР.

Какво каза Борисов за настъпената от Местан руска мина >>

Какво каза Борисов за "Южен поток" >>

КРЪСТОСАН ОГЪН: За убийствата и МВР