Тази сутрин кола бомба бе взривена пред полицейското управление на град Елязъг. Според турските медии то се намира извън него, но мощната детонация разтърсила града.

Сградата от няколко етажа е почти разрушена. Към мястото са изпратени много линейки.

Късно снощи трима души загинаха - едно дете и две жени, и 73-ма бяха ранени в центъра на Ван, Източен Анадол.

Кола-бомба беше взривена пред полицейския участък на града, който е център на едноименната провинция. Бомбата е взривена дистанционно 9 секунди след като автобус с полицаи потеглил от управлението.

Над 70 души са ранени. „Някои от тях са в сериозно състояние, а 17 са полицейски служители“, информира провинциалният лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието Захир Соганда.

Турските власти съобщиха, че са задържали заподозрян за участие в атаката във Ван. Според тях атентатите са дело на сепаратистите от забранената за тероризъм Кюрдска работническа партия - ПКК.

В друга провинция в Югоизточна Турция - Хакяри, двама полицаи са ранени днес от кюрдски бойци, нападнали полицейското управление.

В последните дни ПКК отново се активизира на фона на мащабните чистки, които правителството извършва след осуетения опит за преврат на 15 юли.