Кънчев посочи, че в Катуница високомерието на една богаташка фамилия е довело до "много сериозен социален отпор от цялото население", цитира го БГНЕС.

Според него вина за високомерието на Рашкови имат и медиите, когато в края на 80-те и началото на 90-те години титулували и посочвали хора като царе, барони, фараони и т.н.
Кънчев обясни, че този конфликт не е започнал като сблъсък между българи и роми, а като "недоволството на всички останали срещу едни хора, които са се самозабравили".

По думите на ромския лидер впоследствие някой "реши да яхне вълната и да превърне в междуетнически сблъсък цялата ситуация". Той коментира, че изходът от напрежението в Катуница е МВР да си свърши наистина работата.

"Аз съм абсолютно съгласен, ако наистина бяха 2000 души, това е бил подходът. Но разбрах от ваши колеги, че тези, които са палили и трошили имущество, са били не повече от 200 души. В такъв случай значи е можело да се свърши нещо и съм солидарен с премиера, че МВР не си е свършило работата", категоричен бе Цветелин Кънчев.

Той отново призна, че не е в много добри отношения с Рашков и семейството му. Той припомни, че през 1999 г. Рашков е бил освободен от ареста за взрива пред вестник "Труд", а той самият е бил арестуван "заради кучето, оценено на 22 лв.".
През 2000 година Кънчев, който преди това беше депутат от евролевицата, бе осъден на 6 години затвор заради отвличане и побой на мъж, когото обвинявали, че му е откраднал кучето. За компенсация Кънчев и хората му прибрали четириногото на жертвата. Ромският лидер обаче бе освободен предсрочно след по-малко от 3 години зад решетките.

Днес той се яви на процеса срещу него, по който е обвинен за изнудването на бившия началник на "Гражданска защита" Никола Николов, за да не бъде пуснат в медиите компромат срещу него, съобщи БТА.
Подсъдими по делото, което се разглежда от Софийския градски съд, са и председателят на Върховното ромско мешере Христо Върбанов-Ицо Папата и Димо Станчев. Станчев не се яви, тъй като бил приет в болница и процесът бе отложен за 25 октомври.

Ицо Папата също коментира събитията в Катуница. Според него самопровъзгласилият се за цар Киро е "един от най-големите престъпници в държавата".
Той смята, че бизнесът с алкохол на Кирил Рашков е бил само чадър на престъпната му дейност.

"Той се занимава с наркотици – това е най-големият... там е разпределителната гара на наркотиците в държавата", коментира Ицо Папата. Той е убеден, че към днешната дата не полицията, а прокуратурата пази Цар Киро.
"Сегашни действащи и то на много високо ниво", каза той. Според Върбанов мълвата носи, че Рашков си има определени хонорари и плаща.

Папата обаче отговори с въпрос на въпроса дали трябва фамилията на Рашков да се изсели от Катуница: "Къде да отиде, кой ще го приеме. Ако се прави нещо... ние изгонихме предишните царе, така и тоя да напусне държавата. Това е единственият начин, къде да отиде?", смята Върбанов.

"Повярвайте ми, това е диктовка, това, което е станало в Катуница, убеден съм на 100%, че е диктовката лично на Кирил Рашков", каза той и посочи, че Рашков "има няколко поръчкови убийства в държавата".