Това заявиха министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и заместникът му Веселин Вучков по време на кръгла маса "Ведомственото здравеопазване - перспективи и развитие", цитирани от БТА и "Фокус".

„Нека не говорим емоционално, че ще закриваме МВР-болница и ще ограничим медицинското обслужване на служителите. Не. Важно е да се осигури най-добрата лекарска помощ. Когато се обединят ВМА и МВР-болница, те ще могат да бъдат много по-полезни”, мотивира се Цветанов.

По думите му днес няма да се вземе окончателно решение, но "сливането ще е най-доброто решение за служителите на двете системи".
"Искаме да създадем по-добре работещ механизъм за медицинско обслужване на служителите на МВР", допълни вицепремиерът, който бе категоричен, че няма да бъде нарушен социалният им статус при обединяването на двете болници.

Министърът на отбраната Аню Ангелов пък заяви, че дълговете на Военномедицинска академия се трупат, защото МВР и президентството не заплащат лечението на служители от Националната служба за охрана, ДАНС и Националната разузнавателна служба.

Директорът на ВМА ген. Стоян Тонев обясни на свой ред, че друг проблем, пред който е изправено лечебното заведение, са парите за храна. Причината е, че за военни са предвидени 5,10 лева за храна дневно, докато за цивилни граждани Здравната каса заплаща 2,10 лева. Тези пациенти лежат в едни и същи стаи и по тази причина имат едно и също меню. Така болницата поемала за своя сметка разликата в цената за храната на цивилните.

Около 30% от преминалите пациенти във Военномедицинска академия са служители на МО и МВР, докато другите 70 на сто са цивилни граждани.

Друга причина за сливането на двете болници е служителите на МВР да могат да ползват всички санаториуми и клиники на ВМА. Освен това цивилни граждани ще могат да бъдат лекувани и в сградите на МВР болница, обясни ген. Тонев.