Министър Цветанов присъства на форум, организиран от Институт "Отворено общество" за представяне на доклад на института за напредъка на България по присъединяването ни към "Шенген", предаде БТА.

В доклада си, от института констатират забавяне на мерките, заложени в Националния план за действие за присъединяване на България към Шенгенското пространство и посочват, че от всички 159 мерки, 27 не са изпълнени в срок.

Министър Цветан Цветанов за пореден път заяви, че забавянето на подготовката на страната ни се дължи на забавянето на усвояването на средствата по Шенген от предишното правителство. Той подчерта, че сега страната ни е усвоила на 100 процента парите, отпуснати от Европейската комисия.

По думите му след 14 март всички процедури по подготовката на държавата ни ще са изпълнени, а след това ще се извършват надграждащи мерки. Министърът заяви, че все пак никой не може да каже какво ще бъде политическото решение за приемане на България в "Шенген".

Резултатът от присъединяването на България към Шенгенската информационна система вече е факт – само за няколко месеца в страната са установени 1500 граждани, нежелани в Шенгенското пространство, за което са информирани международните ни партньори, посочи още Цветанов, цитиран от "Фокус".

В доклада си от Институт "Отворено общество" отбелязват, че през последния месец са предприети мерки за наваксване на изоставането. При успешното им осъществяване и допълнително ускоряване на строителството по границите, рискът България да не изпълни всички условия за членство към 31 март може да бъде преодолян, смятат от института.

Докладът е резултат от гражданско наблюдение на изпълнението на Националния план за действие за пълното прилагане на разпоредбите на достиженията на правото от Шенген и за премахването на контрола по вътрешните граници на ЕС.

Към 31 януари от всички 159 мерки 117 са изпълнени, 15 мерки са с предстоящ срок за изпълнение до 31 март 2011, а 27 мерки не са изпълнени. От тях 12 мерки са по-скоро неизпълнени и 15 са по-скоро изпълнени, добавят от института.