Така зам.-председателят на ГЕРБ припомни как държавният глава "отправи една обидна квалификация, когато полагаше своята клетва и направи своето първо обръщение в българския парламент", заявявайки, че на депутатите им остават две седмици.

Цветанов коментира думите на уволнения шеф на дирекция в правосъдното министерство Любомир Талев, че всъщност Радев е настоял да бъде прието скандалното изискване за уседналост за всички избори, което би означавало българите в чужбина да могат да гласуват, само ако са били у нас последните 3 месеца.

„Решението на Румен Радев и начинът, по който е осъществен политически натиск върху служебния кабинет и Министерството на правосъдието и определените служители, които са присъствали на срещата в президентството, означава, че президентът се стреми към президентска република. Нека му напомня, че България е парламентарна република и репликата му винаги ще остане един траен спомен за всички парламентаристи и за в бъдеще. Той състави служебния кабинет, направи законодателство, за което няма право, защото по Конституция българският президент няма законодателна инициатива“, каза пред Нова телевизия заместникът на Бойко Борисов.

По повод уседналостта Цветанов каза още, че, когато ограничава конституционни права на български граждани, Радев трябва да има предвид, че получи на първи тур от чужбина 18 000 гласа, а 54 000 са гласували за него на втори тур.

"Искаме ли да ограничим тези права на тези българи? Ние от ГЕРБ няма да допуснем подобна промяна в българското законодателство“, заяви Цветанов и подчерта, че бъдещите им партньори в управлението - „Обединени патриоти“, също няма да подкрепят подобно политическо решение.

По думите му, ако това се въведе само за една държава като Турция, това означава, че страната ни ще бъде санкционирана за дискриминация.

По повод друг скандал - с натиска на президента над кабинета, въпреки съпротивата на министри, да отмени Постановление 208, с което миналата година кабинетът на Борисов прие наредба за интеграцията на бежанците, Цветанов каза:

„В края на 2015 г. беше приет Законът за убежището и бежанците, което беше гласувано от БСП. Тогава се даде възможност да синхронизираме законодателството с европейските регламенти. Правителството на Борисов 6 месеца подготвяше постановлението и наредбата, за да покрием всички изисквания. Това, което направи президентът - да не се съобрази с това, което е като поет ангажимент пред ЕС, означава, че можем да влезем в наказателна процедура и да загубим пари по оперативни програми“.

Цветанов заяви още, че няма да бъде председател на парламента и добави, че ще имат разговори с "Воля" да подкрепят кабинета.