Промените в Закона за българското гражданство, с които "през задната врата" се блокираше голямата част от вота в чужбина са били поискани от президента Румен Радев на среща на "Дондуков" 2, на която е присъствал и министърът на правосъдието Мария Павлова, заяви пред bTV уволненият директор Любомир Талев.

Той днес беше освободен от министър Павлова с мотив, че умишлено е качил за обществено обсъждане текстове, които не са били съгласувани с нея и които са нарушавали Конституцията.

Талев обаче твърди, че законопроектът е бил съгласуван и, нещо повече, в голяма степен той е дошъл готов от президентството.

"Не съм автор на законопроекта, но съм го консултирала от гледна точка на правната техника. Идеите идват от различни места, най-вече от политически сили. Консултирала съм, така както правя от 40 и повече години", заяви секретарят по правните въпроси на президента проф. Емилия Друмева.

В интервюто пред bTV Любомир Талев каза, че са били извикани на спешна среща в Президентството.

На въпроса кои са участвали, той отговори: "Министър Павлова, ресорният й заместник-министър Деница Митрова, аз и още един служител от дирекцията". Срещата е била с президента, негови съветници, Иво Христов.

Запитан дали Емилия Друмева също е била там, Талев отговори утвърдително: "Емилия Друмева беше там, да. И на тази среща бяхме извикани да обсъждаме този законопроект. Беше казано, че също толкова спешно в него трябва да се добавят текстове, с които се въвежда така наречената "уседналост" за парламентарни избори и избори за президент и вицепрезидент".

"Това го каза президентът. Като указанията бяха, че трябва в рамките на деня законопроектът да е готов и да е качен за обществено обсъждане", разказа още уволненият Любомир Талев.